Objavljeno: 22.01.2017 u 18:30 | Zanimljivosti | Komentara:

SMRTONOSNE ZAMKE IZ KUPATILA: Kako se obično tuširanje može završiti TRAGEDIJOM

Nikola Đ. (18), maturant iz Niške banje nastradao je u utorak uveče u svom kupatilu tokom tuširanja, dok su u prostoriji bili upaljeni i grijalica i bojler. Još uvijek nije jasno šta je tačno prouzrokovalo tragediju, a prema riječima naših sagovornika i uključen bojler, kao i grijalica u kupatilu mogu da budu smrtonosni.

bojler-kupatilo

Prema riječima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije.

- Obično su u pitanju instalacije gdje je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grijač u bojleru, odnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja grije vodu. Kod starih instalacija kada grijač “probije”, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da “iskoči” – objašnjava ovaj vodoinstalater.

Kada sklopka ne odradi svoj dio posla, prema riječima Tome Dimića, jedini provodnik struje je – upravo čovjek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

- Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz cijelo tijelo, a ne samo na neke dijelove tijela – priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Bojler može i da eksplodira “kao bomba”

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, naš sagovornik objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

- U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugrije, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba – priča Dimić ističući da su imali slučaj gdje je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grijalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

Opasnost od fena

Fen za kosu takođe može predstavljati veliku opasnost ukoliko se ne koristi u kontrolisanim uslovima.

Prema savjetima električara, fen ne smijete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smiju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

Tragični primjeri kao upozorenje

Cjelokupnu priču o velikom riziku od pogibije prilikom tuširanja sa upaljenim bojlerom potvrđuju i drugi slučajevi u kojima su ljudi tragično nastradali upravo od posljedica strujnog udara.

Nikola Đorđević, maturant iz Niške banje koji je u utorak poginuo dok se tuširao

Nikola Đorđević, maturant iz Niške banje koji je u utorak poginuo dok se tuširao

Prije sedam godina u u selu Vrbaška, kod Gradiške, za samo nekoliko minuta poginuli su i otac i sin. Naime, Goran (22) otišao je da se kupa. Nije ugasio bojler, grijalica je bila uključena, a vodena para iz kupatila je izazvala kratki spoj na žicama koje su povezane sa bojlerom. Kada je čuo vrisak iz kupatila, otac Slavoljub (48) dotrčao je do kupatila, a kada je zatekao sina na zemlji, uhvatio ga za ruku i tako, našavši se u centru strujnog udara, i on sam poginuo.

Samo godinu dana kasnije, šesnaestogodišnji Damir Š. iz Crvenke nastradao je takođe od strujnog udara koji je prouzrokovao kvar na uključenom bojleru.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: