Objavljeno: 09.09.2016 u 18:48 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Sirotinjo, i Bogu si teška: Znate li zašto djeca u Africi imaju velik stomak? (FOTO)

Siromaštvo u Africi nastavlja rasti, a slike potresaju svijet: izgladnjela djeca, poderana odjeća, ali i sve više slučajeva napuhanog stomaka, posebno kod djece.

djeca-afrika (1)

Postavlja se pitanje kako je takvo nešto moguće. Zar njihov stomak ne bi trebao da se smanji, ako se uzme u obzir koliko hrane unose u organizam i siromaštvo koje tu vlada?

Kada dođe do stanja da se kod djece javi napuhan stomak, ta bolest u medicinskoj terminologiji naziva se kwashiorkor – oblik pothranjenosti koji je uzrokovan teškim nedostatkom proteina.

djeca-afrika (2)

UZROK BOLESTI

Bolest kwashiorkor nastaje kada se dijete prestane dojiti, te se nastavi hraniti hranom koja ne sadrži proteine. Dijete zbog nedostatka kako neesencijalnih tako i esencijalnih aminokiselina ne može sintetizirati proteine koji su mu potrebni za normalan rast i razvoj. Dolazi do smanjenja razine albumina koji su i sami proteini.

Albumini, koji se nalaze u krvi, spriječavaju izlaženje vode iz krvnih žila održavajući tako koloidno-osmotski pritisak. Kada dođe do nedostatka tog proteina, dolazi do teških oteklina, odnosno edema. Tada se javljaju izljevi tekućine po cijelom tijelu, a najizraženiji su u predjelu stomaka, te na stopalima.

djeca-afrika (3)

Osim toga, javlja se zastoj u rastu, promjena boje kose, razdražljivost, anemija, masna jetra, atrofija resica tankog crijeva, dijareja, , gubitak mišićne mase…

Liječenje kreće fazom stabilizacije, te unošenja hrane u organizam koja je bogata energijom. Na početku se daju manji, ali češći obroci. U prvim danima liječenja unošenje velikih količina proteina može imati i negativne posljedice. Za ovu fazu liječenja mlijeko je dobar izbor.

Nakon jedne sedmice, unos hrane se može povećati.

djeca-afrika (4)

Nakon 2-3 sedmice, mlijeko se obogaćuje vitaminima i mineralima sve dok dijete ne dostigne 80% normalne težine. Kada dijete dostigne težinu veću od 85% normalne težine, smatra se da je ozdravilo.

Izvor: novi.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: