Objavljeno: 03.01.2014 u 15:45 | Ideje i Savjeti, Zanimljivosti | Komentara:

Sigurno niste znali što sve možete s običnim šećerom

Šećer ne služi samo da zasladite kolače, kavu ili čaj. Ta namirnica, koju gotovo svi koristimo u kućanstvu, ima puno više prednosti nego što mislite. Može se koristiti za njegu, ali i u domaćinstvu te vrtu.

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Postojaniji ruž na usnama

Nakon što ste nanijeli ruž na usne, stavite malo šećera. Ostavite da malo odstoji, a potom ga poližite. Ruž će dulje ostati postojan i nećete ga morati tako često popravljati.

Domaći piling za tijelo

Šećer je odličan dodatak za piling. Pomiješajte ga s maslinovim, suncokretovim, bademovim ili uljem jojobe. U smjesu možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja radi ljepšeg mirisa. Nježno utrljajte na kožu, a potom isperite.

Njeguje cvijeće

Želite da vam cvijeće u vazi duže traje? Tri žlice šećera pomiješajte s dvije žlice bijelog octa i malo tople vode. Šećer će hraniti stabljike, a ocat spriječiti stvaranje bakterija.

Borba protiv crva u vrtu

Imate nametnike? Ako biljke u vrtu imaju ružne čvoriće blizu korijenja, možda su ih napali paraziti. Na 20-ak metara kvadratnih vrta pospite oko 2,25 kilograma šećera. Šećer će nahraniti mikroorganizme, povećati udio organske tvari u tlu i napraviti ga neprijateljskim okružjem za nametnike.

Zamka za ose

Napravite sirup tako što ćete skuhati šećer u vodi. Napunite staklenku i ostavite je vani. Bit će izvrstan mamac za ose.

Riješite se žohara

Pomiješajte šećer s jednakim udjelom praška za pecivo te pospite po problematičnim mjestima. Šećer će privući kukce, a prašak za pecivo će ih uništiti. Često mijenjajte prah.

Očistite mlinac za kavu

Mlinac za kavu i začine može pokupiti masnoće, ali šećer ih može očistiti te ukloniti snažan okus koji sadrže. Uspite četvrtinu šalice šećera u mlinac i uključite ga na dvije do tri minute. Istresite i očistite spužvicom.

Održavajte kolače svježima

Spremite li kolače ili tortu u hermetički zatvorenu posudu, dulje će ostati svježi ako pored njih stavite i nekoliko kockica šećera.

Riješite se mrlja od trave

Napravite smjesu od tople vode i šećera, te je nanesite na mjesta na odjeći koja ste zaprljali travom. Ostavite sat vremena ili dulje (ovisno o tvrdokornosti mrlje), a potom operite kao i obično.

Spriječite plijesan na siru

Stavite li pored sira i kockice šećera, one će spriječiti kvarenje i pojavljivanje plijesni.

Izvor: magazin.net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: