Objavljeno: 18.01.2014 u 14:05 | Zanimljivosti | Komentara:

Sedam najbizarnijih i najstrašnijih stvorenja iz Oceana

Da dubine oceana skrivaju mnoge čudne i strašne stvari, i nije neka nepoznanica. Puno puta su valovi na pučinu izbacili poneko strašno stvorenje, a mi smo za vas priredili pregled sedam najstrašnijih i najbizarnijih stvorenja koja dolaze iz dubina mora.

Riba Angler
Svojim izgledom podsjeća na najstrašnije stvorenje koje ste ikad mogli vidjeti u nekom hororu. Zanimljivo kod ovih stvorenja je to da su ženke velike i strašne, a mužjaci doslovce žive kao papučari prikačeni za njihovo tijelo. Jedna vrsta simbioze. Sve u svemu, najstrašnije žensko biće na zemlji, uz neke političarke, naravno.

Foto: Seavenger

Foto: Seavenger

Bloobfish
Ova riba nije strašna, ali je zato jako smiješna. Nedavno je proglašena najružnijom životinjom na svijetu. S jako malo mišićnog tkiva i bez kostiju ova riba se na suhom pretvori doslovno u želatinu. Živi na dnu oceana gdje je pritisak tako velik da se ona doima kao najčvršće stvorenje na svijetu. Ali samo u njemu.

Foto: No Cooki

Foto: No Cooki

Riba Fangtooth
Iako svojim izgledom podsjeća na stvorenje koje je izašlo iz devetog kruga Danteovog pakla, ova riba je u potpunosti benigna. Za pretpostaviti je da je više gladna nego sita. Iako se hrani drugim ribama, ima tako slab vidi da ne vidi svoju lovinu dok se, doslovno, ne zaleti u nju. To ni ne čudi kad živi na dubini od 5000 metara.

Foto: Hero Machine

Foto: Hero Machine

Morski krastavac
Ne, nije neki novi dijetni proizvod i nije dobar za salatu. Ovo biće jedno je od najčudnijih bića s morskog dna. Nema oči ni uši, a i mozak je na razini njegovog kopnenog kolege. Ali, ipak igra važnu ulogu u hranidbenom ciklusu morskog života. Gutanjem kora rastvara vodu na hranidbene tvari koje onda iskorištavaju druga bića s dna.

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

Morski pas Goblin
Mnogi znanstvenici smatraju da je on jedan od rijetkih preživjelih fosila. Dolazi iz porodice morskih pasa koji su stari preko 125 milijuna godina. Uistinu jedinstven i nadasve ružan. Ne zna se puno o njegovom životu jer se na njega naišlo svega nekoliko puta, a primjerak, koji je bio donešen u Japanski akvarij – ubrzo je uginuo.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Puž flamenski jezik
Ovo izrazito otrovno biće svojim bojama na tijelu svakog predatora podsjeća na to da mu se loše piše ako se zaigra s njim. Živi u Atlantskim i Karipskim vodama, a puno puta je meta znatiželjnih ronioca. Iako na prvi pogled izgleda kao prekrasna školjka, na dodir se vidi da se radi o mekušcu.

Foto: Roatan Marine Park

Foto: Roatan Marine Park

Hatchetfish
Ova riba izgleda kao da je vidjela duha. Ali doslovno. Svojim izbuljenim očima i izduženim ustima izgleda pomalo prestrašeno. Tijelo joj više izgleda kao nekakva kartica nego kao kakva riba, a najuočljivije na njoj su velike oči.

Foto: CG Arena

Foto: CG Arena

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: