Objavljeno: 05.07.2013 u 19:11 | Zanimljivosti | Komentara:

Riješena misterija čudovišta iz Loch Nessa?

Foto: Guliver Image/Getty Images

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA SVIJETU vjerojatno ne postoji slavnije čudovište od škotske Nessie.

Razne priče vezale su se tijekom godina uz tajanstvene snimke s jezera Loch Ness, koje je na njima izgradilo čitavu turističku infrastrukturu. A talijanski geolog Luigi Piccardi tvrdi da je riješio misterij o postojanju i pojavljivanju slavne Nessie koja je svjetskom zvijezdom postala još u prvoj trećini prošlog stoljeća.

I dok je najproširenije vjerovanje da je Nessie posljednji preživjeli pleziosaur (izumrli vodeni gmaz) i da se pojavljuje uz trešnju zemlje i uzburkanost vode, Piccardi tvrdi da je za “pojavu Nessie” kriva tektonska pukotina na tom području, piše Huffington Post.

Svu je zaslugu za Nessie tako pripisao rasjedu Great Glen: “Postoje razne posljedice na površini koje se mogu povezati s aktivnošću rasjedne linije”, kazao je potkrepljujući teoriju podudaranjem datuma: “Znamo da je u periodu od 1920. do 1930. tamo bila pojačana aktivnost. U stvarnosti ljudi su vidjeli posljedice potresa na vodi”, pojasnio je.

Ipak, nije se ni trudio objasniti nastanak fotografija slavnog čudovišta koje se prvi put na naslovnicama pojavilo 1934. godine. Prve snimke proglašene su lažnima, ali otad su se samo nastavile pojavljivati. Čak je 2012. jedan mornar, koji Nessie traži posljednjih 26 godina, svoju teoriju o njezinu postojanju potkrijepio fotografijama.

To samo potvrđuje koliko će se teško pronaći dokazi koji bi one koji žele vjerovati razuvjerili u postojanje nemani iz Loch Nessa. Stoga možemo biti uvjereni da će Nessie sigurno živjeti vječno.

Izvor: Index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: