Objavljeno: 27.12.2016 u 10:07 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Rajska plaža blizu Jadrana skriva smrtonosnu tajnu (FOTO)

Očaravajući bijeli pijesak, kristalno bistro more i ugodne temperature već godina privlače turiste u gradić Rosignano Solvay na talijanskoj obali. Ovaj komadić raja u Toskani zapravo skriva jednu groznu tajnu.

rajska-plaza-jadran (1)

Naime, isti taj bijeli pijesak koji privlači toliko turista zapravo je kemijski otpad nastao u obližnjoj tvornici. Izvor otpada tvornica je kemikalija tek nedaleko od plaže.

Sve je počelo u nešto prije prvog svjetskog rata kada je belgijski industrijska korporacija Solvay proširila poslovanje na Italiju. Otvorili su tvornicu u blizini grada Rosignano Marittimo, ali uskoro je grad promijenio ime da bi se prilagodio novoj stvarnosti. Gotovo svi stanovnici su bili povezani s jednom tvornicom i sve je bilo podređeno njima.

rajska-plaza-jadran (3)

Smrtonosne kemikalije

Tvornica proizvodi brojne kemikalije, a najveći dio proizvodnje otpada na natrijev karbonat, popularnu zvan soda bikarbona. Proizvodi se koristeći solvayev proizvodni proces i jedan je od najvažnijih načina za proizvodnju natrijevog karbonata u svijetu. Iza toga ostaje mješavina kalcijevog klorida i vapnenca koji završavaju u obližnjoj uvali već desetljeća.

Najvidljivija posljedica tog bacanja otpada je prekrasna bijela plaža kakve se ni na Karibima ne bi posramili. Rajska plaža zapravo je samo iluzija zato što s otpadom Solvay odlaže i mnoge toksične kemikalije kao što je živa, arsen, krom i olovo. Prema izvješću Ujedinjenih naroda iz 1999. godine, Spiagge Bianche, bijela plaža kod tvornice, jedna je od 15 najzagađenijih plaža na Sredozemnom moru.

rajska-plaza-jadran (4)

Stopa mortaliteta Između 2008. i 2010. godine više ljudi je umiralo u Rosignanu nego u okolnim mjestima, a posebno su bile pogođene žene. Stopa smrtnosti bila je 8,3% viša u Rosignanu nego u okolnoj regiji. Stopa tumora i prerane smrti također je iznad prosjeka, navodi portal Amusingplanet.

Okolne plaže su nagrađene plavim zastavama za čistoću mora i tek rijetki turisti sumnjaju da nešto nije u redu s prekrasnom plažom. Lokalni aktivisti bore se za bolju kontrolu tvornice, a sami Solvay obećao je smanjenje zagađenja za 70% i najavili su uklanjanje žive iz otpada.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: