Objavljeno: 06.04.2016 u 8:28 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Pustili ste goluba? Nije smiješno! Evo šta “vjetrovi” govore o vašem zdravlju!

Gasovi u crijevima stvarno su mnogo neprijatni. Em su bolni, em ne možete da ih pustite kad vam je volja, em kad to konačno uradite, dođete nekad u situaciju da vam treba gas-maska. Ipak, ima i nekih dobrih strana ove pojave, jer gasovi mogu biti i važan pokazatelj zdravstvenog stanja, kažu naučnici!

nadutost

- Ono što izlazi iz vaše zadnjice govori nam samo o zadnjih 20 centimetara crijeva – kaže Piter Gibson s australijskog Univerziteta u Viktoriji. Njegov tim želi da sazna šta se događa u prethodnih 130 centimetara probavnog sistema i završava “konačnom eksplozijom”. Probava zavisi od složene interakcije između gena, ishrane, metabolizma i mikroorganizama u tijelu, od kojih svaki može ostaviti svoj trag u gasnim nusproduktima.

Svaka promjena u vjetrovima mogla bi stoga biti znak ozbiljnih bolesti koje pogađaju bilo koji dio tog procesa, ističu stručnjaci. Gibsonov tim radi na sondi koja bi analizirala procese duž cijelog probavnog trakta i mjerila gasove u svim fazama probave. Prekomerna proizvodnja vodonika i metana ukazuje na moguće probleme s razgradnjom ugljenih-hidrata, zbog čega se skrob i šećeri fermentišu u crijevima. Prevelika količina metana može omesti kretanje crijeva, što znači da bi to moglo biti uzrok zatvora od kojeg pate mnogi.

Sumpor-vodonik gasovima daje grozan smrad trulih jaja. Osim neprijatnosti koje može da uzrokuje na javnom mjestu, hronično visok nivo tog gasa mogao bi biti znak oštećene sluznice, upale, pa čak i raka debelog crijeva

- To je primjer kako “vjetar” može biti od nevjerovatne pomoći – ističe Gibson.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: