Objavljeno: 15.09.2013 u 13:11 | Zanimljivosti | Komentara:

Psi koji su uvijek gladni: navika ili bolest?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

AKO imate psa sigurno ste si barem jednom postavili neko od ovih pitanja: Kako može biti gladan odmah nakon što je jeo? Hranim li ga dovoljno? Je li bolestan? Jesu li i drugi psi stalno gladni? Da li je to normalno?

U većini slučajeva ovo ponašanje se smatra potpuno normalnim. Psi od davnina pokušavaju dobiti hranu od ljudi. Čak jedna teorija o pripitomljavanju psa smatra kako se to dogodilo jer su psi željeli doći do ostataka ljudske hrane.

Da li se vaš snažan, dobro nahranjen pas glumi glad sami zato što vidi da to daje rezultate? Ovako nešto vas ne treba čuditi, jer su psi poznati manipulatori. Mnogo je pasa koji znaju točno što trebaju napraviti kako bi dobili taj komadić mesa s daske za rezanje.

Neki znanstvenici povezuju pseći apetit s biologijom, ističući kako psi samo slijede svoj instinkt naslijeđen od divljih rođaka. Hrana je ograničen izvor pa kada se do nje dođe treba jesti što više, jer nikad ne znate kada ćete opet jesti.

Druga teorija kaže kako se psi sjećaju kako je to gladovati. Veliki broj pasa dolazi iz azila ili s ulice i dobro se sjećaju što znači nedostatak hrane.

Neki psi pate od endokrinih i gastrointestinalnih bolesti koje uzrokuju povećani apetit. Dijabetes, Kušingova bolest, hipertiroidizam (rijedak kod pasa) i neke bolesti povezane s gušteračom odgovorne su za konstantnu glad kod pasa. Iako nema mnogo pasa kod kojih je glad posljedica bolesti, nemojte oklijevati posjetiti veterinara.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: