Objavljeno: 20.01.2016 u 13:33 | Zanimljivosti | Komentara:

PRVI PUT POSLIJE 10 GODINA: Sutra počinje spektakl na nebu koji ne želite da propustite

Ukoliko možete da se žrtvujete toliko da ustanete rano i dobro se utoplite, moći ćete da uživate u sjajnoj predstavi u naredne četiri nedjelje.

nebo-pixabay

Od 20. januara do 20. februara, svih pet planeta će biti vidljive na nebu upred zoru i u zoru, prenosi “EarthSky.org”.

Trenutno se na jutarnjem nebu mogu videti Jupiter, Mars, Venera i Saturn, ali i Merkur će se uskoro pojaviti. To je prvi put da će pet “svetlih” planeta biti vidljive sve zajedno od 2005. godine. Krajem januara će se pored planeta videti i mladi mesec.

Moraćete da potražite otvoren pogled na nebo i da sačekate da se pogled razbistri, a možda bi pomoglo i da nabavite dvogled, prenosi Kantriliving.

Ređanje svih pet planeta se dešava retko jer svaka planeta imaju svoju orbitu, pa kada se poređaju to je zabavan i neobičan prizor koji vredi videti.

Ako ne volite zimu, imate sreće, jer će se planete opet poređati ovog leta, od 13. do 19. avgusta, ali će biti teže uočiti Veneru i Merkur u ovom periodu.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: