Objavljeno: 16.06.2014 u 9:13 | Zanimljivosti | Komentara:

Pronašli grob grofa Dracule? Nitko ga ne smije otvoriti

drakula

Istraživači tvrde da imaju jake dokaze da čuveni grof nije sahranjen u Transilvaniji kako se cijelo vrijeme vjerovalo.
Dva istraživača iz Estonije tvrde kako imaju dokumente koji dokazuju kako je grob ozloglašenog Vlada III. Cepeša Nabijača, poznatijeg kao grof Dracula, u Italiji u Napulju, a ne Transilvaniji kako se dosad vjerovalo.

Srednjovjekovni rumunjski vladar, koji je dobio nadimak Nabijač jer je neposlušne podanike nabijao na kolac, nije poginuo u bici protiv Turaka, već je posljednje dane proveo kod kćerke Marije, koja je bila udana za talijanskog plemića iz Napulja, piše Daily mail.
U Crkvi Santa Maria la Nova u Napulju nalazi se nadgrobni spomenik iz 16. stoljeća sa simbolima karpatskog aristokrata, tvrde istraživači te vjeruju kako će upravo to potkrijepiti njihovu teoriju.

“Kad pogledate reljefne skulpture, simbolika je očigledna. Dvije sfinge dokazuju da je tu sahranjen grof Dracula. to je simbol grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (sr. Cepeš). Nadgrobni spomenik ukrašen je i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove obitelji, istaknuo je povjesničar Raffaello Glinn te objasnio kako je tim simbolima ispisano ime zloglasnog grofa – Cepeš Dracula.
Istraživači sada traže dozvolu kako bi istražili grob koji se ne smije dirati.

Izvor: www.dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: