Objavljeno: 06.10.2014 u 8:53 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Prirodna krema za glatku kožu bez bora!

Kožu moramo da čuvamo i njegujemo. Moramo se brinuti da bude čista, primjerene masnoće, dobro prokrvljena i što manje izložena štetnim uticajima. Također moramo da se čuvamo sumnjivih kozmetičkih proizvoda i krema koje zapušavaju pore. Zato isprobajte ove starinske recepte iz domaće radinosti, vrlo efikasna sredstva za njegu lica i tijela koja će vašoj koži podariti mladalački izgled i svježinu.

hemijskipiling3

Maske za lice i kupke za tijelo napravljene po starinskim receptima, od visokovrednih sastojaka koji nam stoje na raspolaganju u kuhinji, kao stvorene su za obnavljanje kože. Vraćaju joj prirodnu masnoću, vlažnost i sjaj, čineći je nježnom, podatnom, lijepom i zdravom. Recimo, med sadrži visoko-vrijedne voćne i grožđane šećere, vitamine B grupe, elemente u tragovima i flavonoide, dok je mlijeko bogato mineralima, vitaminima i bjelančevinama. Svjež sir, med, mlijeko i jaja ne sadrže konzervanse, pa ih možete koristiti bez bojazni glavno je da su preparati koje stavljate na tijelo i lice svježi. Na proljetnom suncu zablistajte kao kraljica: pripremite kupku od mlijeka i surutke koja ima istu pH-vrijednost kao koža, a licu i tijelu priuštite nostalgični kozmetički tretman koji će kožu učiniti baršunastom, lijepom i zdravom.

MASKA OD PAVLAKE

Prije nego što pripremite i nanesete odgovarajuću masku, s lica očistite ostatke dnevne šminke. Umesto na uobičajen način, to možete uraditi mješavinom od nekoliko kašika pavlake i kašičice limunovog soka. Mješavinu, uz nježno masiranje, vatom nanesite na lice i ostavite da djeluje oko 5 minuta. Lice zatim isperite mlakom vodom i osušite. Za nanošenje maske možete upotrebiti širu četku za mazanje kolača, a dejstvo ćete podstaći relaksiranjem u kadi. Masku zatim dobro isperite tekućom mlakom vodom.

MASKA ZA GLATKU KOŽU

Za nježnu, glatku kožu, napravite masku
od dve kašike meda i jedne kašike mekog kravljeg sira. Ravnomerno je rasporedite po licu i ostavite da djeluje 20 minuta. Ako ne volite sir, na lice možete u debelom sloju namazati čist med i ostaviti da djeluje 10 minuta. Uz ostale blagotvorne učinke, maska od meda posebno podstiče prokrvljenost i opušta kožu lica.

MASKA ZA MASNU KOŽU

Za izrazito masnu kožu pomješajte 1 kašiku posnog, mekog kravljeg sira, 2 kašike mlijeka, po 1 kašiku meda i soka od limuna. Masku isperite posle 10 minuta. Isti učinak ima i maska od 1 bjelanceta pomješanog sa 1 kašikom rastopljenog meda i pola čajne kašičice limunovog soka. Ovu masku ostavite da deluje 20 minuta.

MASKA PROTIV BORA

Osim što čisti, osvježava i vraća koži vitalnost, limun je učvršćuje i zateže, pa je vrlo efikasan i u borbi protiv bora. U tu svrhu, iscjedite sok od jednog limuna, dodajte malo tople vode i pomješajte. Rastvor prstima dva puta dnevno nanesite direktno na bore, izbegavajući one oko očiju.

MASKA OD ŠLAGA

Ako ste od onih kojima i pri samoj pomisli na šlag polazi voda na usta, sigurno u frižideru imate slatku pavlaku. Kad od nje napravite slasni, neodoljivi šlag, deo dobijene količine žrtvujte za lepotu. Pomješajte šlag sa 1 čajnom kašičicom pšeničnog brašna, rasporedite po licu, pustite da se
osuši, pa isperite. Ova maska će nahraniti lice prirodnim masnoćama, vitaminima, a posebno kalijumom i kalcijumom.

MASKA ZA GRUBU KOŽU

Za kožu koja je zbog zime već postala grublja, pomješajte jedno žumance sa sokom od pola limuna i jednom kašikom maslinovog ulja. Ovu masku, koja je vrlo hranljiva i djeluje i protiv bora, držite na licu 20 minuta.

MASKA ZA UMORNU KOŽU

Za umornu kožu s proširenim porama ulupajte jedno belan-ce, dodajte nekoliko kapi limuna i jednu kašiku mlevenih badema. Neka maska deluje 10 minuta.

MASKA OD JOGURTA

Umornu kožu možete oživjeti i osvježiti i maskom od jogurta. Deblji sloj jogurta držite na licu 20 minuta.
Po starinskim receptima možete pripremiti kupke koje će vas relaksirati i proljepšati vašu kožu. Dodaci vodi za kupanje napravljeni prvenstveno od meda, mlijeka, surutke i limuna, vratiće koži njenu prirodnu masnoću, omekšati je, smiriti i oživjeti. Najbolje je kupku prirediti uveče djelovaće blagotvornije na tijelo, a vi ćete biti potpuno relaksirani. Temperatura vode neka bude između 36 i 38 stepeni Celzijusa, a u njoj nemojte ostati duže od 15 do 20 minuta. Međutim, da bi koža bila što podatnija za blagotvorni tretman u kadi, prethodno morate sredstvom za piling, nježnim kružnim masiranjem, odstraniti nečistoću i osušene ćelije.

MEŠAVINA ZA PILING
Pripremite je tako što ćete u neku običnu porodičnu kremu umješati nekoliko kašika kristal šećera, ili u solju kristal šećera dodajte malo maslinovog ulja. Poslije pilinga se istuširajte mlakom vodom, a zatim pripremite kupku. Posle kupke se ponovo istuširajte mlakom vodom i namažite uobičajenim sredstvom za njegu tela.

KUPKE
Za vrlo efikasnu medeno-mliječnu kupku, vodi za kupanje dodajte solju rastopljenog meda i 1,5 litara mlijeka.Kupka od mlijeka i surutke, koja ima istu pH-vrijednost kao koža, priprema se ovako: pomješajte 2 litra mlijeka i 1 litar surutke,pa dodajte vodi za kupanje.
Za kupku koja će blagotvorno djelovati u slučaju da imate posebno suhu i iritacijama sklonu kožu, pomješajte litar vrućeg mlijeka sa 3 kašike rastopljenog meda. Umjesto običnog, možete koristiti i mlijeko u prahu, ali u tom slučaju direktno pod mlaz vode stavite 3 kašike rastopljenog meda, solju nerafinisane morske soli i 2 kašike mlijeka u prahu.
Za dvostruko uživanje, njegu kože i relaksiranje uz aromatičan miris, pripremite kupku od limuna i surutke ili mlijeka. U 21 surutke iscjedite sok od 6 limunova, a ako imate, dodajte i 10 kapi eteričnog ulja limuna, izmješajte i sipajte u vodu za kupanje.

Losion i čajevi

U njezi kože i kose,važnu ulogu imaju losioni. Losion je tečnost bez masnoće koja kožu samo čisti, osvježava, oživljava, dezinfikuje, čini je napetijom i ljepšom. Losione možemo pripremiti sami (ružinu ili lavandinu vodu, iscedak od listova hrasta). Sredstva za mazanje koja takođe pomažu su: neven (iscedak, mast ili sok), sok od rosopasa i od kantariona. Za lijepu kožu također pomažu ovi čajevi: kamilica, broćika, majoran, neven, čičak i bokvica.

Izvor: piknik.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: