Objavljeno: 20.05.2013 u 13:50 | Zanimljivosti | Komentara:

Pravi mali raj: Oaza stara 2.000 godina u Kini

Oaza - 1

Oazu staru 2.000 godina pored grada Dunhuanga kineske vlasti pokušavaju spasiti od nestajanja, a radi se o pravom malom raju u tom kutku Zemlje.

Na sjeveroistoku Kine postoji mjesto koje naprosto oduzima dah. Samo šest kilometara južno od grada Dunhuanga i usred pustinje, smještena je 2.000 godione stara oaza Yueyaquan (Polumjesec na kineskom), no kako se s vremenom sve više smanjivala zbog utjecaja pustinje, kineske vlasti odlučile su je spasiti navodnjavanjem, prenosi Daily Mail.

U 60-im godinama prošlog stoljeća jezero u oazi mjerilo je dubinu i do 5 metara, a početkom 90-ih ta se dubina svela na manje od jednog metra, zbog smanjenja obima podzemnih voda.

Godine 2006. lokalne kineske vlasti odlučile su intervenisati i navodnjavanjem spasiti oazu, koja je otad polako počela vraćati svoj prvobitni izgled i dubinu.

Jezero je dugačko 218 metara i široko 54 metra, a u njemu se nalazi čista izvorska voda. Okruženo je pravim pustinjskim pejzažem, koji oazi i daje nevjerovatnu ljepotu. Kako prenosi dnevnik.hr, vjeruje se kako je jezero toliko dugovječno usred pustinje zbog vrlo niske nadmorske visine te pozicije koja sprečava da pustinjske dine jednostavno padnu u njega i zatrpaju ga.

Popustinjavanje je postalo pravi problem na sjeverozapadu Kine, a vlasti taj problem pokušavaju riješiti na svakojoake načine. Oaza polumjeseca je samo jedan od njih. Pogledajte fotogaleriju.

Izvor: vijesti.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: