Objavljeno: 09.12.2017 u 12:42 | Zanimljivosti | Komentara:

Poruka koju cijeli svijet razumije, ali rijetko ko zna KO SU OVA TRI MAJMUNA i šta ZAPRAVO PREDSTAVLJAJU

Tri mudra majmuna nekad nazivani i tri mistična majmuna, ili Sanzaru, otjelotvorena su poslovica – ‘ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo’.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Trojica majmuna imaju i imena – Mizaru, koji pokriva oči i ne vidi zlo; Kikazaru, koji pokriva uši i ne čuje zlo; i Ivazaru, koji pokriva usta i ne govori zlo. Ponekad se njima trojici pridružuje i četvrti majmun – Šizaru, koji ima prekrštene ruke i simbolizira načelo “ne činim zlo”.

Postoje brojne interpretacije simbolike majmuna i maksime koju personifikuju, među kojima je i ona da predstavljaju moralnu vertikalu dobrog uma, govora i djelovanja. Na Zapadu ova fraza često ima negativnu etičku konotaciju i označava osobe i situacije gdje se progledava kroz prste onima kojima se ne bi smjelo.

Izvor koji je popularizirao ovu maksimu je rezbarija iznad vrata slavnog hrama Tošo-Gu, koja datira iz 17. vijeka. Rezbarije je izradio Hidari Jingoro, a vjeruje se da su predstavljale Konfučijev moralni kodeks, koristeći majmuna kao simbol ljudskog životnog ciklusa.

Izrezbareno je ukupno 8 ploča, a tri majmuna prikazana su na drugoj ploči. Sama ideja vjerovatno je u Japan stigla preko kineskih Tendai-budista. Predloženo je da tri majmuna predstavljaju temeljene dogme tzv. “Srednje škole” – budističke sekte.

U Kini se slična fraza može pronaći u Konfučijevim Izabranim mudrostima, tako da je moguće da je to izvorna izreka koja je skraćena kada je prenesena u Japan.

Baš kao što postoje nejasnoće oko porijekla izraza, postoje i brojna tumačenja same maksime koju oni predstavljaju:

– U Japanu, tri majmuna naprosto predstavljaju japansko zlatno pravilo.
– U sklopu budističke misli, majmuni simbolizuju izbjegavanje zlih misli.
– Na Zapadu, i izraz i majmuni se često koriste za označavanje situacija u kojima se odgovorni odriču moralne obveze i ignorišu, ili se prave da to čine, nekorektnosti koje se događaju u njihovoj blizini.
– U bandama organizovanog kriminala, ili mafiji, mogu predstavljati kodeks ćutnje.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: