Objavljeno: 28.07.2017 u 12:00 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

POKLON ZA HITLEROV ROĐENDAN: Jedini ratni trofej iz RASKOMADANE JUGOSLAVIJE! (FOTO)

April 1941. prostori tadašnje Jugoslavije pamtiće dovjeka. Beograd je bombardovan, zemlja je okupirana, a Hitler je dobio jedini ratni trofej iz ‘dijela svijeta koji nije vrijedan’…

hitler-poklon (2)

Hitlerov 52. rođendan proslavljen je 20. aprila 1941. godine, svega tri dana nakon što je njemačka nacistička vojska ušla u Sarajevo.

Ovaj grad posebno je propatio u tim trenucima kada su se sarajevski Jevreji više plašili komšija muslimana nego samih Nijemaca, jer su oni dočekali naciste kao oslobodioce, puni radosti i spremni da im pomognu šta god bude trebalo.

Njemačka vojska imala je posebnu misiju tih dana. Pronašli su mjesto na kojem je ubijen austrijski prestolonasljednik Franc Ferdinand i odatle su skinuli ćiriličnu spomen-ploču Gavrilu Principu.

Okupator je smatrao da je ovo dovoljna opomena Sarajevu i da je time “istorijski obračun” završen. Ploča je pažljivo skinuta sa zgrade, smještena u automobil i poslata za Njemačku.

Proslava Hitlerovog rođendana bila je velelepna. Ispred specijalnog voza koji je predstavljao “Firerov glavni štab Jugoistok” svirao je orkestar. Okupio se cijeli vojni i politički vrh Trećeg rajha, a bili su tu i italijanski ministar spoljnih poslova Galeaco Ćano, mađarski regent admiral Mikloš Horti i bugarski kralj Boris III.

Na vrhuncu slavlja, Hitleru je isporučen najvažniji poklon. Bila je to spomen-ploča Gavrilu Principu, jedini ratni trofej donijet iz Jugoslavije, a uručenje je snimio Hitlerov lični prijatelj i zvanični fotograf Hajnrih Hofman, koji je ovjekovječio Firera na čak dva miliona fotografija.

hitler-poklon (1)

Firer je bio srećan što mu je njegova vojska iz dijela svijeta koji nije vrijedan kostiju ni jednog jedinog pomeranijskog grenadira uspela da mu na dar donese jedinu stvar iz te ubijene zemlje koja mu nešto znači: ploču kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu. Mrtvace treba pokopati, misli Hitler, a ova ploča koju su podigli da slave svoju slobodu i njemačko poniženje sada je nadgrobna ploča njihovoj zemlji i njihovim snovima – napisao je Muharem Bazdulj, bosanskohercegovački novinar.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: