Objavljeno: 14.08.2013 u 11:27 | Zanimljivosti | Komentara:

Pogledajte zabranjenu epizodu Toma i Džerija (VIDEO)

Dvije po mišljenju studija “Vorner” politički nekorektne epizode kultnog crtanog filma o Tomu i Džeriju neće se naći u novoj DVD kolekciji. Obožavaoci bijesni zgob ove odluke.

Screenshot: Youtube

Screenshot: Youtube

Studio “Vorner” odlučio je da na svojoj novoj DVD kolekciji crtanih filmova o Tomu i Džeriju, koji su sedam decenija svojim ludim jurnjavama i slepstik nasiljem uveseljavali djecu i odrasle, izostavi dvije politički nekorektne epizode, što je izazvalo gnjevnu reakciju obožavaoca ovih crtaća.

Iz Zlatne kolekcije avantura Toma i Džerija izostavljene su dvije epizode “Casanova Cat” iz 1951. i “Mouse Cleaning” iz 1948. koje se, zbog rasističkih nota, i rijetko prikazuju na TV-u. DVD se još nije našao u prodavnicama, ali su kupci koji su preko “Amazona” naručili kolekciju bijesni zbog odluke da se neprimjerene epizode izbace.

- Kultura se uvijek odražavala i u crtaćima i, iako možda nije bila dobra, postojala je. Šteta je izbaciti dijelove istorije iz kolekcije samo zbog toga što PR službe brinu zbog nečega što se dogodilo u prošlosti – naveo je jedan kupac.

- Ove kolekcije namijenjene su odraslim kolekcionarima. Zašto nas onda tretirate kao djecu – dodao je drugi.

Na Fejsbuku je, takođe, pokrenuta kampanja kojom se poziva na povratak zabranjenih crtaća. Naime, u “Mačku Kazanovi” Tom pokušava da impresionira bogatu mačku duvanjem dima od cigare Džeriju u lice, čime ga je zacrnio, i tjeranjem da igra domorodački ples. U “Mišu pomoćniku” Tom se pojavljuje sa zacrnjenim licem od pepela i prašine kako bi zavarao služavku – čije su samo noge vidljive u craćima – da pomisli da priča sa crncem.

I pored upozorenja stručnjaka da je nemoguće zaobići te epizode u vremenu interneta, kompanija “Vorner” oglasila se kratkim saopštenjem u kome navodi da su “smatrali da je određen sadržaj neprimjeren ciljnoj publici zbog čega su neke epizode isključene iz kolekcije”.

Hana i Barbera napisali su, producirali i režirali 114 filmova s Tomom i Džerijem od 1940. do 1957. godine.

Izvor: Telegraf.rs / Tanjug

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: