Objavljeno: 28.12.2013 u 15:54 | Zanimljivosti | Komentara:

Pet najčudnijih stvari nađenih na dnu mora

Glavna misao vodilja zbog koje se odvijala ekspedicija do mjesta gdje je Titanic potonuo bila je pronalazak modrog srca, golemog dijamanta koji je potonuo zajedno s njim. Znamo kako je završio film, ali nitko živ ne zna što sve krije morsko dno – danas vam pričamo o nekolicini jako zanimljivih stvari koje su tamo pronađene…

Foto: oddee.com

Foto: oddee.com

Na dnu mora nalaze se stvari koje tamo baš i nisu namjerno. Popis tih stvari je podugačak, a mi vam donosimo tek par najčudnijih pronalazaka sa dna mora.

Kompjuter iz antičke Grčke
Mehanizam koji su ronioci pronašli 1900. godine u blizini Grčke obale jedan je od najfascinantnijih pronalazaka uopće. Iako nije posve jasno čemu je ovaj mehanizam služio, zbog njegove složenosti prozvali su ga prvim analognim računalom. Iako je ležao tisućama godina na dnu mora, ostao je savršeno očuvan, ali ipak nefunkcionalan. Glavna pretpostavka je da je ovaj mehanizam služio za predviđanje pomrčine sunca i mjeseca prema drevnom babilonskom računanju, ali to je samo pretpostavka – njegova prava funkcija i dalje ostaje tajna

Motori Apolla 11
U ožujku 2013. godine, predsjednik uprave Amazona Jeff Bezos odlučio je da je vrijeme za napraviti nešto potpuno ludo, i krenuo u potragu za motorima koji su služili za polijetanje prilikom lansiranja misije Apollo 11. Ovi motori su ležali na dnu oceana od lansiranja 1969. godine. Motori su izvađeni u potpunoj tajnosti i samo rijetki su znali za misiju sve dok se sa sigurnošću nije moglo utvrditi da su baš to motori s legendarnog leta. Motori su trenutačno na restauraciji a nakon toga sele se u Kansas u centar za svemirska istraživanja.

Foto: oddee.com

Foto: oddee.com

Drevni potopljeni grad
Kako je moguće da se izgubi cijeli jedan grad i nestane svaki trag o njemu? Začudo, događa se mnogo češće nego što to možete zamisliti. Kako razina mora raste svake godine sve više zbog topljenja polarnog leda, nestanak gradova koji se nalaze na obali u budućnosti bit će učestala pojava. Današnja tehnologija omogućava nam da možemo rekonstruirati te podvodne ruševine. Najbolji primjer leži na samoj obali Egipta. Grad Thonis, poznatiji kao Heraklion, tisućama godina ležao je neotkriven i potpuno zaboravljen ispod pijeska i mulja Mediterana. Sve do 2000. godine kada ga je otkrio jedan podvodni arheolog. Još uvijek se ne zna zašto je potopljen, ali zahvaljujući tome artefakti su ostali savršeno sačuvani. Uz mnogo statua pronađeno je i podosta zlata.

Foto: oddee.com

Foto: oddee.com

Ukleti smaragdi
Jay Miscovish iz Key Westa na Floridi je prilikom jednog opijanja u baru kupio od prijatelja tajanstvenu kartu do blaga. Miscovich je povremeni lovac na blaga i amaterski ronioc, a pomoću ove karte stekao je multimilijunsko bogatstvo pronalaskom smaragda u dubinama Floridskog zaljeva. Podrijetlo smaragda je nepoznato, ali kad je priča dospjela na vijesti potaknula je istragu FBI-a. Ponukan činjenicom da će dugo čekati na isplatu pronalaska i uz sav stres u vezi istrage, doveo je do toga da si je Miscovish nekoliko mjeseci nakon pronalaska oduzeo život. Trojica od petero inspektora koji su radili na slučaju misteriozno su poginuli prilikom eksplozije automobila na autocesti, a peti inspektor je nestao te mu se ni danas ne zna nikakav trag. Možda je ponekad bolje da zaboravljeno blago ostane zaboravljeno.

Foto: oddee.com

Foto: oddee.com

Mitski kraken
Niti jedan popis s najčudnijim pronalascima u morima ne bi bio potpun bez divovskog čudovišta s puno krakova. Iako se znalo da postoje zbog naplavina na obalama diljem svijeta, i jer su ih ribari mrtve izvlačili iz mora, nitko nikad nije uspio snimiti živu divovsku lignju. Prva snimka divovske lignje bila je 2012. godine prilikom snimanja emisije „Ganjanje divova: na tragu divovske lignje“, kada je doslovnom potjerom snimljen jedan ogroman primjerak i to kako se hrani. Pa se vi kupajte po noći

Foto: oddee.com

Foto: oddee.com

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: