Objavljeno: 24.07.2013 u 12:20 | Zanimljivosti | Komentara:

Pasta za zube koja liječi karijes?!

slika_zubi

Staklene kuglice koje nisu šire od jedne dlake, sadrže kalcijum i fosfat, koji su ključni za njegu zubne gleđi. Staklo od koga su napravljene kuglice je posebno, biorazgradivo staklo, koje ima sposobnost da zadržava kalcijum i fosfat u pasti za zube i da ga oslobodi u kontaktu sa tečnošću, odnosno pljuvačkom.
Ova pasta namijenjena je, prije svega, za liječenje karijesa, ali samo ukoliko zub nije toliko oštećen da zahtijeva stomatološku intervenciju, piše “Dejli mejl”.

Osim toga, kuglice koje se nalaze u pasti mogu i da umanje probleme ljudima koji imaju loš kvalitet zuba, tako što će popuniti mjesta na kojima je zubna gleđ počela da “spada”.

Dosadašnja istraživanja djelotvornosti paste za zube pokazala su da kuglice stvaraju zaštitni sloj na zubima za manje od tri sata, a da u potpunosti djeluju nakon osam sati.

Stomatolozi najavljuju da bi pasta sa kuglicama u naredne dvije godine trebalo da se nađe na svjetskom tržištu.

Izvor: mondo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: