Objavljeno: 26.03.2017 u 11:37 | Zanimljivosti | Komentara:

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Evo zbog čega se kazaljke pomjeraju UVIJEK SA 2 na 3 SATA UJUTRU

Zimsko računanje vremena je ljudskom organizmu prirodnije od ljetnjeg koje je zapravo ‘vještačko’, stvoreno radi efikasnijeg korišćenja dnevne svjetlosti.

vracanje-vremena

Zato u narednom periodu treba da očekujete da se vaš organizam “pobuni” protiv promjene, a neki od simptoma su hroničan umor, neispavanost, glavobolja…

Ipak, ako su ekonomija i politika “krivci” zašto uopšte pomjeramo časovnike, razlozi zašto to radimo BAŠ TAKO tj. što kazaljke pomjeramo sa 2 na 3 časa ujutro (i obrnuto kada prelazimo na zimsko računanje) čisto su praktične prirode.

Naime, istraživanja su pokazala kako je to vrijeme kada se najmanje narušavaju dnevne i noćne obaveze građana i kada je najbezbolnije preći na novo računanje vremena, bez da to izaziva zabunu – kod radnog vremena restorana, gradskog prevoza, zaposlenih…

Iz sličnih razloga za noć promjene vremena uvijek se uzima subota na nedelju jer najveći dio stanovništva tada ne radi.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: