Objavljeno: 14.11.2016 u 15:50 | Zanimljivosti | Komentara:

OVO SE NIJE DESILO OD 1948. GODINE: Večeras će se na nebu pojaviti Supermjesec!

Supermjesec će večeras obasjati Zemlju u svom punom sjaju, a budete li nešto kasnije danas otišli s posla primijetit ćete ga već na putu kući. No, već sinoćnji nebeski prizori bili su fascinantni: iako će tek danas Supermjesec dosegnuti 14 posto jači sjaj i bit će veći za čak 30 posto, jučer u večernjim satima izgledao je dovoljno impresivno da privuče pozornost ljudi.

supermjesec

Inače, Mjesec se u najbližoj tački Zemlji našao danas 12 sati i 15 minuta po našem vremenu i bio je udaljen od nje 356.508 kilometara.

Bit će to najbliži prilazak punog Mjeseca Zemlji od 26. 01. 1948. godine, a na sljedeću takvu priliku trebat će pričekati do 25. 11. 2034. – drugim riječima, bit će to najveći i najsjajniji puni Mjesec u intervalu od čak 86 godina.

Izvor: index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: