Objavljeno: 07.07.2017 u 13:22 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Ovo brdo u Srbiji je bilo turski grad, u sebi ima dvije pećine – zapanjiće vas njihova tajna (FOTO)

U blizini sela Pločnik, u ćićevačkoj opštini, nalazi se ovo brdo koje nosi ime Gradac.

2gradac

Što se tiče samog imena, mještani navode da ime Gradac potiče od samih Turaka i da je predstavljao jedan od njihovih većih gradova na ovim prostorima.

Međutim, osim ovih demografskih i istorijskuh podataka, za Gradac se vezuju čudne priče i legende kojih ima u izobilju. Najzanimljivija, ali i najjezivija je priča za dvije pećine koje postoje u samom brdu. Stariji mještani pričaju da je ranije bilo moguće vidjeti u obali brda, nešto poput okna ograđenog ciglama – što je predstavljalo ulaz u pećine. Danas, svjedoče oni, taj ulaz se odronom zemlje izgubio, ali sa sigurnošću mogu da pokažu gdje se nalazio i tvrde da se kopanjem ponovo može doći do njega.

Brdo Gradac je uočljivo sa autoputa Beograd-Niš odmah nakon Pojata u pravcu ka Nišu. Pogledajte panoramu sa vrha Gradca!

gradac_0

Stvar postaje zanimljivija ako se u obzir uzme priča da je cijeli Gradac zapravo šupljina i da se u tim pećinama i kanalima krije tursko zlato. Da ovo nije prazna priča opisuje jedna čudna stvar koju skoro svi mještani znaju. Naime, počela je da kruži priča da na jednom dijelu ovog brda postoji zakopano blago. Neki mještani su pokušavali da iskopaju ali “nije im se dalo” kako oni navode. Nakon nekog vremena, došli su “stranci”, iskopali i odnijeli pun kazan dukata. Ovu pojavu lokalni mještani objašnjavaju tvrdnjom da “zlato bježi, i da ga može uzeti samo onaj čije je.” Zaista, na mjestu gdje su navodno kopali postojala je ogromna rupa u zemlji.

Što se tiče pećina, postoji priča da se određenim ljudima ukazivalo kroz san, da idu na određeno mjesto kako bi pokupili zlato, ali ništa od toga se nije desilo.

Ono što je zanimljivo je to da svi o tome govore, ali se niko nikada nije usudio da ode i vidi čega zapravo tamo ima. A dok se tako nešto ne desi, misterija Gradca i dalje ostaje na nivou legende.

Izvor: srbijadanas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: