Objavljeno: 13.09.2016 u 20:01 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

OTKRIĆE GODINE: Snimljen razgovor dva delfina i nećete vjerovati o čemu pričaju! (FOTO, VIDEO)

Poslije više decenija istraživanja ovih divnih morskih sisara, naučnici su uspjeli da snime razgovor delfina i time potvrdili njihovu superiornu inteligenciju!

delfini

Uočeno je da je par morskih sisara proizvodio kratke, oštre zvukove i vibracije kako bi oformili riječi što u teoriji znači da su pokušali da izgrade rečenice kako bi komunicirali jedni s drugima, piše Daily Mail.

Veliki zaokret u dosadašnjim istraživanjima, koji je objavljen u časopisu Mathematics and Physics, dogodio se kada su naučnici razvili podvodni mikrofon, koji je dizajniran isključivo da zabilježi promkene.

U toku istraživanja su posmatrana dva crnomorska delfina Jaša i Jana i sve vrijeme se čekalo da oforme rečenice prije nego što ih izgovore. Ovaj jezik pokazuje sve karakteristike koje su zastupljene u ljudskom govornom jeziku, što ukazuje na visok nivo inteligencije i svjesti kod delfina.

Delfini imaju veći mozak od mnogih sisara, a ideju da delfini posjeduju supeiornu inteligenciju je razvio još neurolog Džon Lili 1950-ih godina. Nakon nekoliko eksperimenata, Lili se uvjerio da delfini imaju sposobnost govora poput ljudi i pokušao je da uspostavi kontak s ovim morskim sisarima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: