Objavljeno: 06.10.2014 u 23:16 | Zanimljivosti | Komentara:

Osječanin na kućnom pragu ubio 50.000 komaraca za deset minuta!

Zzzzzzzz… Opet taj zvuk komarca koji postaje sve jači i sve iritantniji… Toni Matas (43)s jezom je gledao roj beštija kako mu doslovno navire u dom u osječkom naselju Retfala.

osijecanin-komarci (1)

Komarci mu nikad nisu bili dragi, no uzdao se u gradske vlasti da će ih zaprašivanjem ipak uspjeti istrijebiti. No u srijedu u 18 sati nije više mogao gledati kako se njegova nebesko plava vrata sad crne od komaraca koji su vrebali priliku da mu se napiju krvi. Kad već ne mogu gradske vlasti, Toni se odlučio zauvijek obračunati s njima. Tako je, u samo 10 minuta potamanio je nevjerojatnih 50.000 komaraca!

“Tečnost koja se u stočarstvu koristi za zaštitu stoke od insekata pomiješao sam sa vodom i njome poprskao garažna vrata. Komarci nisu ni znali što ih je snašlo, padali su kao pokošeni u veliku kantu. Svi zajedno teže 20-ak dekagrama”, govori za 24.hr srećni Toni ponosno pokazujući impresivni ulov. Rekao je da su se neki od njih micali i dan poslije, no nisu mogli letjeti. Požalio se da ih nikad nije bilo toliko kao ove godine.

“No ni zaprašivanje baš ne daje rezultata. Koliko ih god špricaju, to ništa ne pomaže. Od njih se ne može živjeti danju, a kad padne noć, ne može se izdržati”, žali se osječki terminator Matas koji je svoj “ulov” istresao na papir i ovjekovječio fotoaparatom.

osijecanin-komarci (2)

Za najezdu komaraca krive poplave

Stručnjaci se slažu da su uzrok najezde komaraca na osječkom području uglavnom poplave. Njihovu je razmnožavanju pogodovalo izlijevanje rijeke Drave iz korita, a nakotili su se i u Kopačkom ritu. Riječ je o trećoj generaciji komaraca kojima uz toplo i lijepo vrijeme pogoduje i velika vlaga.

Odjel biologije na osječkom Sveučilištu redovno analizira ubode komaraca. Iako se podnošljivom smatra količina od 15 uboda u 15 minuta, prema zadnjim podacima, u centru Osijeka u nedjelju su zabilježili rekordnih 102 uboda u samo 15 minuta. I što je još neobično, komarci više ne bodu ljude samo noću, nego su krvožedni i aktivni i danju. Čak se i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić javno svim Osječanima izvinio za svaki ubod koji su doživjeli.

Zaprašivat će dok god bude trebalo

U osječkoj opštini, tretiranje komaraca sa zemlje počelo je prošle subote, a nastaviće se dok se njihov broj ne smanji. Načelnik za zdravstvo i socijalnu zaštitu Romano Kristić kaže kako su do sada zaprašili 4000 hektara, no problem im rade niske temperature.

“Ujutro i naveče, kad ih je najbolje tretirati, temperatura padne ispod 15 stepeni i tretman postaje neefikasan. Imamo 19 mjernih stanica u gradu i 12 izvan grada. No zaprašivat ćemo koliko bude trebalo”, kaže Kristić.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: