Objavljeno: 28.06.2016 u 10:57 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Ono što su naučnici otkrili ispod ovog misterioznog rudnika izgleda kao da je sa druge planete! (FOTO)

Duboko ispod Rumunije, tajna je zakopana. Nije gusarsko blago ili lijek za vampirizam, ali je staro i potpuno van ovog svijeta. Već godinama ovi 400 metara duboki demobilisani rudnici soli bili su napušteni, dok nije grupa ljudi u njima vidjelo potencijal.

Salina-Turda (1)

Ovo je Salina Turda, rumunski rudnik soli koji je nekada bio velika ekonomska sila. Neprekidno je proizvodio so još od srednjeg vijeka pa sve do 1932. godine. Rudnik više nije aktivan, ali je otvoren za posjetioce koji i dalje mogu prošetati ovim gigantskim prostorijama.

Salina-Turda (2)

Investitori su uspjeli u svom naumu i Salina Turda je pretvorena u zabavni park koji je postao vrlo posjećen. U rudniku se nalazi i jezero gdje se može sjesti u kajak. Posjetioci ovog mjesta ostaju bez daha, jer je spoj tehnologije i prirode doveden do savršenstva.

Salina-Turda (3)

Osjećaj je poput otkrivanja vanzemaljske cililizacije koja je zakopana ispod površine. Ovi prostrani hodnici i osvjetljenja ostavljaju bez daha.

Park ima zdravstvene beneficije zbog viška soli u vazduhu. Sve veći broj turista dolazi iz raznih krajeva svijeta da se divi ovom istorijskom i legendarnom mjestu.

Salina-Turda (4)

Park ima i panoramu na kojoj se možete voziti, a čak i ako zabavni parkovi nisu vaš stil, definitivno je vrijedno posjetiti ga.

Salina-Turda (5)

Salina Turda je rangirana kao najljepša podzemna destinacija.

Izvor: fokuzz.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: