Objavljeno: 17.03.2016 u 10:50 | Zanimljivosti | Komentara:

Obećao je da će jesti SAMO krompir godinu dana… ostaćete bez riječi kada vidite kako danas izgleda!

Da li zaista možete opstati samo na krompiru, i ne jesti ništa sem krompira tokom cijele godine? Da li je vrijedno zdravlja?

covjek-jeo-samo-krompir (1)

U prošlogodišnjem blokbaster filmu “The Martian” u kom Met Dejmon glumi lika Marka Vatnija, nasukanog na Mars gdje nema šta da jede, osim krompira koji je izrastao iz njegovog sopstvenog izmeta. Vatni mora da preživi više od 100 dana prije nego što bude spašen, i tako je našao način kako da uzgaja krompir na Marsu.

covjek-jeo-samo-krompir (3)

Endrju Flinders Tejlor se obavezao na bizaran projekat koji podrazumjeva da će se godinu dana hraniti samo krompirom, kako bi prevazišao zavisnost od jedenja. Ovakva jednolična hrana ne sadrži preostale vitamine i minerale, i može doći do zdrastvenih problema, kao što je pad imuniteta i anemija, a samim tim i do nepovratnog oštećenje nerava.

Jeo je 3 kg kropira dnevno što je oko 200kcal, što je dovoljno za čovjeka njegove veličine sa ciljem da se izgubi na težini. Krompir je odličan izvor ugljenih hidrata i vlakana, ali je u deficitu sa proteinima.

Kada je počeo sa izazovom, Tejlor je imao 151.7 kg. Iako njegov fokus nije bio na gubitku težine, uspjeo je da izgubi 10 kg u prvih 28 dana. Krompir sadrži malo masti, samo 9 gr u 3 kg.

Uključio je slatki krompir u svoju ishranu, i tako povećao unos vitamina A i E, gvožđa i kalcijuma. S obzirom da je sebi dozvoljavao neke začine, ekstrakt kvasca je bio dobar izbor dopune ostalih B vitamina.

covjek-jeo-samo-krompir (2)

Njegova ishrana omogućuje 6 mg cinka, u odnosu na normu koja je 9 mg dnevno. Drugi minerali koji nedostaju u ovoj dijeti obuhvataju hlorid, selen i jod. Ovo bi moglo smanjiti imunitet i usporiti reproduktivni sistem, kao i nastanak problema sa štitnom žlijezdom i manjkom antioksidanata.

Jedenje jednolične hrane vjerovatno neće štetiti vašem zdravlju u kraćem periodu. Međutim, ne postoji hrana koja snadbijeva sve ljudske potrebe na dugoročnom nivou.

Posto se Taylor već odlučio za izazov jednolične hrane, krompir je vjerovatno najbolji izbor jer sadrži širi spektar aminokiselina, vitamina i minerala u odnosu na drugu hranu.

Krompiri koji su oštećeni na neki način ili koji se nalaze na svjetlu postaju zeleni i proizvode previše solanina. Jedenje čak i male količine zelenog krompira može da dovede do mučnine, povraćanja, grčeva, groznice, vrtoglavice, glavobolje.

covjek-jeo-samo-krompir (4)

Doktor Džekson je rekao da konzumacijom samo jedne vrste hrane možemo izgubiti telesnu težinu, jer izaziva “senzornu sitost”. Normalna količina krompira na dnevnoj bazi bi bila oko 300 gr, ali nije još istražno daje li rezultate ovaj način ishrane na godinu dana. Jedna namirnica nije dovoljna, ali ne treba nam ni ogroman dijapazon namirnica.

Izvor: fokuzz.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: