Objavljeno: 28.08.2013 u 9:26 | Zanimljivosti | Komentara:

Nesvakidašnja pojava u voćnjaku Dragana Bogdanovića: Na stablu kruške rodila jabuka

jabuka-kruska-vocnjak

Na stablu kruške, starom pedesetak godina, rodila je i jedna jabuka!

Neobični prirodni fenomen prva je primijetila supruga vlasnika voćnjaka Dragana Bogdanovića.

- Supruga Suzana mi je rekla da se na jednoj grančici na staroj krušci nalaze normalni plodovi kruške i jedna jabuka. Dok to nisam vidio nisam joj vjerovao, niti sam mogao pretpostaviti da tako nešto može da se desi. Prosto da čovek ne povjeruje – kaže Dragan Bogdanović iz Novog Sela (op-a, Srbija).

On dodaje da bi volio da nesvakidašnji prirodni fenomen posjete stručnjaci iz oblasti voćarstva i sadnog materijala kako bi razjasnili kako je to moguće.

- Sama kruška na kojoj je rodila i jedna jabuka stara je više od 50 godina. Nikada nije prskana, niti rezana. Svake godine kruška mnogo rađa, a plodovi su uvijek kvalitetni i slatki – priča Bogdanović koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

On kaže da ovakvu pojavu ne pamte ni najstariji mještani sela koji znatiželjno svakog dana obilaze voćnjak.

- Jabuku ću na drvetu čuvati dok god bude moglo, odnosno dok sama ne padne – tvrdi domaćin.

Jabuka može da rodi na krušci ako se na nju kalemi

Porofesor Tomislav Živanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da se vjerovatno radi o krušci koja ima nešto drugačiji oblik, osim ako je jabuka namjerno kalemljena na krušku. U tom slučaju, kaže on, sasvim je moguće da na krušci rodi jabuka.

- Međutim, ljudi to i ne rade tako često pošto ne može svaka jabuka da se kalemi na svaku krušku, a dosta toga zavisi i od podloge koje moraju da budu kompatibilne. Osim kalemljenja, bilo je i pokušaja da se uradi ukrštanje ovih vrsta, ali nije se pokazalo kao naročito uspješno – kaže profesor Živanović.

Prema njegovim riječima, razne su varijante kalemljenja, pa tako mušmula ili dunja mogu da rode na glogu, kajsija na šljivi…

Izvor: bh-index.com / Blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: