Objavljeno: 16.05.2017 u 13:27 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

NE MOGU DA MU POMOGNU: Beba stara 18 mjeseci teška 32 kilograma! (FOTO)

Sin porodice Bekte po imenu Jagiz, iz sjevernog turskog grada Samsuna, iako ima svega 18 mjeseci, zbog nedostatka hormona leptin dostigao je težinu od 32 kilograma.

mali-turcin (4)

Leptin je proteinski hormon koji je vrlo važan regulator održavanja metabolizma i tjelesne težine, a stvaraju ga masne ćelije u tijelu. Nedostatak leptina utiče na povećanju želju za hranom i usporavanje metabolizma.

Supružnici Sedat i Sevda Bekte primjetili su da im se sin brzo goji dok je imao svega pet mjeseci, te su se konsultovali sa ljekarom. Nakon pregleda ustanovljen mu je nedostatak hormona leptin.

mali-turcin (7)

Jagiz danas ima 1,5 godinu i 32 kilograma. Porodica je pronašla lijek koji može da pomogne u regulaciji njegove tjelesne težine, ali nisu u mogućnosti da ga kupe jer je riječ o veoma skupom lijeku (jedna kutija košta 3.000 eura) koji ne pokriva zdravstveno osiguranje. Tažili su i pomoć od državnih institucija.

Majka ovog dječaka kaže da, osim nemogućnosti kupovine lijeka, imaju i problem pronalska odgovarajuće odjeće i pelena. “Moje dijete želi da jede, a ja nemam snage da ga u tome spriječim”, kaže ona.

Izvor: alo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: