Objavljeno: 29.08.2017 u 12:01 | Zanimljivosti | Komentara:

Ne izuvate se kada ulazite u kuću? Naučnici imaju nešto da vam poruče!

Ako ste s ovih prostora, onda vam je, sigurno, već dobro poznata navika izuvanja prije nego što uđete u nečiju dnevnu sobu. A, ako ste od onih koji mrze kada im domaćin isto zatraži, evo razloga zbog kojih ćete vjerovatno promijeniti mišljenje…

cipele

Istraživanja Univerziteta u Hjustonu otkrila su da čak 40 odsto cipela na sebi ima bakteriju klostridiju.

To je bakterija izuzetno otporna na antibiotike, što znači da ako je jednom zaradite – veoma teško ćete je se riješiti.

Period oporavka je veoma dug, a bolest teška, jer ova bakterija preživljava gotovo sve. Ona se nalazi u toaletu, stolovima i podu.

Što se cipela tiče, one su veoma prljave i za njih se hvata sve na šta naiđete – od žvaka do automobilskih tečnosti, i tako dalje. Bakterije iz ovih stvari mogu ostati na obući danima, pa čak i nedeljama.

Obuća je testirana i na ešerihiju koli i klebsielu i pozitivna je na obje.

Tako da, ako izuvate cipele prije ulaska u dnevnu sobu, zaštitićete sebe i svoju porodicu – ili tuđu – od velikog problema i teške bolesti.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: