Objavljeno: 08.06.2015 u 12:47 | Vijesti, Zanimljivosti | Komentara:

NAPRAVIO GA KLINAC: Plemenito čudovište dugo 2 kilometra uskoro u oceanima

Za godinu dana, najveća plutajuća struktura u ljudskoj povijesti bit će porinuta u ocean. No ovoga puta nije u pitanju nikakva Abramovićeva jahta, niti neki novi kineski ili katarski umjetni otok.

klinac-okeani-cudoviste-2-kilometra

Riječ je o projektu “čištač oceana”. Dug gotovo dva kilometra, sistem je dizajniran kako bi skupio plastiku iz oceana. Tijekom dvije godine, trebao bi popraviti ono što radimo desetljećima.

klinac-okeani-cudoviste-2-kilometra-2

Stacionarna barijera iskorištava struje u oceanu kako bi na jednom mjestu skupila smeće koje pluta.

“Čemu ploviti kroz ocean, ako ocean može ploviti kroz nju? Sva voda, i što je još važnije sva morska flora i fauna, protiče ispod barijere što sprečava da se išta ulovi, a plastične boce se nakupljaju ispred brane. Barijere su usiderene i koristeći struje može pročistiti milijune četvornih kilometara a da se pritom ne pomakne ni centimetar”, piše u priopćenju projekta.

klinac-okeani-cudoviste-2-kilometra-3

Prva lokacija na koju će ju postaviti je blizu Tsushime, otoka između Koreje i Japana gdje će dvije godine skupljati smeće koje će se potom spaljivati i tako koristiti kao gorivo za elektrane.

No to je tek početak. Svake godine u oceanima završi 8 milijuna tona plastike. Procjenjuje se kako trenutno na svijetu pluta 5,25 bilijuna tona. I ne, nismo se zabunili u prijevodu – ne milijarda, nego bilijun.

Ta plastika na godinu pobije više od milijun morskih ptica i 100.00 morskih sisavaca. Nebrojeno više je deformirano ili ozlijeđeno.

klinac-okeani-cudoviste-2-kilometra-4

Za one kojima nije dovoljno, valja napomenuti da je zagađenje i strahovito skupo. Samo SAD troši 13 milijardi dolara na čišćenje obale. Ipak, zbog struja najviše smeća završi na otvorenom moru. Danas, plastični otpad ima i toponim – Velika pacifička nakupina smeća. A ona nije jedina.

Uklanjanje plastike iz oceana je skupo i teško provedivio. “Čišćenje samo jedne nakupine smeća brodovima i mrežama trajalo bi oko 79.000 godina i stajalo deseteke milijardi dolara. Osim toga, to bi ozbiljno naštetilo morskom životum i otpustilo nezamislive količine ugljičnog dioksida” objašnjava se u projektu.

Procjenjuje se kako će Čistač ukoniti pola Velike pacifičke nakupne smeća za 10 godina, koštati 33 puta manje a čistiti 7,900 puta brže.

A čija je to uistinu genijalna ideja?

Kada ćete idući puta izgovoriti “ovi današnji mladi” sjetite se ovoga – Čistač oceana osmislio je Nizozemac Boyan Slat dok je 2011. ronio kod grčke obale i vidio mnoštvo plastike. Imao je tek 16. Sa 17 je predstavio ideju na TED-u, a s 18 je već vodio tim inženjera i znanstvenika. Do 2014. razradili su ideju do detalja i skupili 2,2 milijuna dolara.

Izvor: net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: