Objavljeno: 22.02.2018 u 12:29 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

NAJSTARIJA FOTOGRAFIJA JOSIPA BROZA: Pažljivo gledajte – da li možete da PRONAĐETE TITA? (FOTO)

Ova stara, izblijedjela fotografija nastala je 1911. godine u fabrici u slovenačkom gradu Kamniku. Na njoj su zauvijek ostala zabilježena lica radnika koji uživaju u pauzi za ručak. Međutim, jedan od njih će u godinama koje dolaze zauvijek promijeniti istoriju Balkana!

Tito-kao-mlad

O Josipu Brozu Titu i danas, decenijama poslije njegove smrti, kruže razne priče i glasine. Mijenja se mjesto njegovog rođenja, govori se različitim zanimanjima, a i o tome šta je radio prije nego što se pojavio na istorijskoj sceni kao vođa partizana u Drugom svjetskom ratu, samo se nagađa.

O Titovim aktivnostima u najranijoj mladosti veoma malo se zvanično zna. U njegovoj biografiji piše da se 1911. godine zaposlio u fabrici „Titan” u Kamniku.

Upravo u ovom slovenačkom gradu nastala je fotografija za koju se danas vjeruje da je najstarija fotografija Josipa Broza Tita.

Riječ je o grupnoj slici radnika koju je za vrijeme pauze fotografisao Čeh po imenu Jinčik koji je takođe radio u fabrici kao alatničar.

Tito-kao-mlad2

Ni godinu dana nakon rada na ovom mjestu, fabrika je otišla u stečaj, a Josip Broz je ostao bez posla. Radnicima je bilo savjetovano da krenu u Češku i tamo okušaju sreću, a Tito je bio u grupi koja je pošla. Od 1911. do 1913. radio je u fabrikama u Austrougarskoj i Njemačkoj.

Istorijska fotografija prvi put je objavljena u magazinu “Duga” 1975. godine i predstavljana kao najstarija uspomena tadašnjeg maršala SFRJ.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: