Objavljeno: 18.04.2017 u 11:30 | Zanimljivosti | Komentara:

NAJSREĆNIJI UTORAK U GODINI! Zamislite želju, uradite OVO i ne brinite – DANAS ĆE VAM SVE IĆI OD RUKE

U većini srpskih krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da se i danas širom Srbije  nastavljaju gozbe i veselja na kojima se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

sretni-par

Ovo je vrijeme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva i obnavljaju davno sklopljena drugarstva. U narodu je današnji dan poznat i kao Svijetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i vjerovanja.

U Vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedelja po Uskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.

Prema starom narodnom vjerovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svijetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u cijeloj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Uskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno.

Zbog toga se ponegdje u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vrijeme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi prenijeti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po vjerovanju u Gruži, na Svijetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi…) sa muškom odjećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posjetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak poslije Đurđevdana i onaj poslije Trojicama. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod usjeva.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: