Objavljeno: 31.12.2014 u 17:04 | Zanimljivosti | Komentara:

Možda ste bogati, a da to i ne znate: Ova novčanica vrijedi čak do 15.000 eura! (FOTO)

Sa 100 dinara u džepu u Srbiji jedva da može i da se doručkuje. Međutim, postoji “stotka“ koja vrijedi milion i 700 puta više. Radi se, naime, o novčanici iz 1884, za koju kolekcionari tvrde da vredi i do 15.000 eura.

- Cijena starog novca se određuje u zavisnosti od očuvanosti i rijetkosti, a najskuplja je novčanica od 100 dinara stara 140 godina. Njena cijena se kreće između pet i 15 hiljada eura – kaže za “24 sata” Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva.

Novcanica-100-dinara

Njena konkurencija po vrijednosti je novčanica iz 1885, i u pitanju je 10 dinara. Ako ste ludom srećom, u nekom starom sandučiću svoje prabake pronašli ovu “paru“, za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 eura.

- Dosta ovih novčanica je povučeno, najveći dio je izgubljen, i baš zbog toga što su rijetke, vrijede tako puno. U posljednjih 30 godina za svega dvadesetak takvih primjeraka sam čuo – objašnjava Ilić.

Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno rijetka kao skupocjene novčanice. Ovim hobijem se bavi par desetina hiljada ljudi, a za najvrednijim primjercima vlada prava pomama. Još jedan od bisera na berzi je i “pedesetica“ iz 1914.

- U pitanju je čuveni “pjegavac“, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji. Njena cijena dostiže i do 8.000 evra – navodi Ilić.

Dakle, ako u posjeti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutjelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vrijedi pravo bogatstvo.

U Srbiji 100 maraka ne vrijedi ni 50 dinara

Za razliku od Srba, koji se od starih novčanica lako rastaju, Nijemci i dalje, 13 godina od ukidanja marke, imaju “u čarapama” i “slamaricama” oko 13 milijardi maraka. U Srbiji je ovaj novac bezvrijedan, pa se za njemačke marke iz devedestih na kolekcionarskom tržištu može dobiti najviše 50 dinara. Međutim, ako ih imate, u Njemačkoj ih i dalje možete zamjeniti i za, recimo, 100 maraka uzeti 50 eura.

Izvor: 24sata.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: