Objavljeno: 11.09.2016 u 17:47 | Zanimljivosti | Komentara:

MISTERIJA SELA U SRBIJI KOJE KRIJE STRAŠNU TAJNU: U njemu su skoro sve žene UDOVICE!

Malo naseljeno mjesto pored Smedereva, već dva vijeka nosi naziv Udovice, u njemu sada ima u prosjeku 130 udovica na 2.000 stanovnika. Iako se ovo mjesto trudi da bude prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednoj stvari – broju udovica.

selo-srbija

Postoji nekoliko teorija o ovom misterioznom mjestu u Srbiji.

Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je prozvano Udovice.

Prema drugom predanju, postojala je žena koju su mještani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice.

Ovo mjesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari – najbolje uređenim grobljima. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mjesto Udovice ima najbolja groblja.

– Nedavno nas je pohvalila i gradonačelnica, groblje sami održavamo, pa smo ponosni što je naše među najbolje uređenim – rekao je zamjenik predsjednika mjesne zajednice Udovice, Goran Udovičić.

Stari ljudi pričaju da današnje Udovice nisu na mjestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gdje je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira. Tu je danas izvor Zmajevac.

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća. Godine 1846. u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. g imalo je 204 kuće sa 1097 stanovnika. Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici.

Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma. Udovice.

Danas u selu ima 130 udovica, dok u selu živi oko 2000 stanovnika.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: