Objavljeno: 27.12.2017 u 11:53 | Zanimljivosti | Komentara:

Milioni ljudi ih koristi svaki dan, ali malo ko primjeti da na SVAKOM RAJSFERŠLUSU PIŠE ‘YKK’! Da li znate ZAŠTO?!

Pogledajte vaš rajsferšlus. Velika je vjerovatnoća da na njemu piše ‘YKK’. Priča iza toga zapravo je saga o preduzimljivosti, malo istorije i mnogo, mnogo para…

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dobar dio naše odjeće danas ne možemo da zamislimo bez rajsferšlusa. Nalazi se na torbama, pantalonama, cipelama, diksericama, čak i košuljama…

Ipak, ranije nije bilo tako! Prije nešto više od jednog vijeka većina odjeće se spajala dugmićima ili se eventualno zapertlavala koristeći vezice kanapa. A onda je jedan čovjek sve promijenio…

Prvi rajsferšlus je osmislio Amerikanac Vitkom Džedson 1893. godine. Želio je da olakša pertlanje cipela, omogućivši ljudima da cipele šniraju jednom rukom. Naziv je preuzet iz njemačkog jezika, od riječi “Reißverschluss”, što je složenica reči “Reise” – putovati, i “Verschluss” – zatvarač (budući da je prvobitan naziv bio nešto duži – “Reise-tasche mit Verschluss” – “putna torba sa zatvaračem”).

vitkom-dzedson

Ovaj prototip je bio pomalo nespretan i često se zaglavljivao. Džedson i njegov poslovni saradnik Levis Voker nosili su ga 1893. na Svjetskom sajmu u Čikagu na čizmama, ali javnost je njegov proizvod ignorisala.

U obliku u kome se i danas koristi, rajsferšlus je patentirao Šveđanin Gideon Sundbak, 1913. godine i vjerovatno od tada potiče njegov drugi naziv – patent-zatvarač. Američka vojska koristi ga je na odjeći i opremi svojih vojnika u Prvom svjetskom ratu.

Do kasnih 20-tih godina rajsferšlus je počeo da se nalazi na svim vrstama odjeće i obuće, a od ’30-tih ga je prihvatila modna industrija širom svijeta.

A danas?

Pogledajte vaš rajsferšlus. Velika je vjerovatnoća da na njemu piše “YKK”.

Godine 1934. u Japanu nastaje fabrika “Yoshida Kogyo Kabushikikaisha” koja će nakon 60 godina promijeniti ime u “YKK Co” i zavladati svijetom rajsferšlusa.

Kompanija se i danas nalazi u Japanu i sastavljena je od 80 firmi i 206 fabrika u preko 50 zemalja. Samo fabrika u Mejkonu (Džordžija, SAD) proizvodi 7 miliona rajsferšlusa dnevno. Ova fabrika je ujedno i najveća fabrika rajsferšlusa na svijetu.

Pošto imaju dosta iskustva sa obradom metala, planiraju da potpuno napuste mesing i da proizvodnju baziraju na aluminijumu. Za sada su uspješni u toj namjeri jer se dvije trećine njihovih proizvoda već proizvodi od aluminijuma.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: