Objavljeno: 22.08.2014 u 9:02 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

METEOROLOZI NAJAVILI NAJGORI MOGUĆI SCENARIO: Spremite se na najgore zbog promjene klime!

Više turbulencija u atmosferi, sve više ekstremeno hladnih, polarnih i vrelih talasa, džinovski talasi u okeanima i apokaliptična meteorološka predviđanja – bile su teme klimatologa na međunarodnom kongresu koji je danas završen u Montrealu.

nevrijeme

Na poziv Svjetske meteorološke organizacije – agencije UN, oko hiljadu meteorologa je raspravljalo na temu “Vremenska prognoza, kakva nam je budućnost?“. To je bila prva svjetska konferencija o meteorologiji.

Skoro deset godina od stupanja na snagu Protokola iz Kjota s ciljem smanjenja emisije gasa koji, stvarajući “efekat staklene bašte“, vode zagrijavanju atmosfere, sada se više ne postavlja pitanje o opštem zagrijavanju Zemlje.

- Globalno zagrijavanje je nepovratna pojava. Stanovništvo svijeta nastavlja da raste i neophodno je da se prilagodimo – rekla je Dženifer Vanos sa Univerziteta u Teksasu.

U prvoj deceniji ovog vijeka, prosječna temperatura na Zemljinoj površini porasla je za 0,47 Celzijusovih stepeni. Povećanje od jednog odsto dovodi do sedam odsto većeg isparavanje vode u atmosferi, a pošto je isparavanje pokretač vazdušnih tokova u atmosferi, meteorološke prilike se sada češće mijenjaju.

Svjetski naučnici smatraju da će prosječna temperatura Zemlje porasti za dva odsto do 2050. godine.

- Oblaci će se lakše i brže formirati što će usloviti sve jače kiše i dovesti do više iznenadnih poplava – rekao je Sajmon Vang sa Univerziteta u Juti.

Po njegovim riječima, biće više slučajeva ekstremne hladnoće, kao prošle zime u Sjevernoj Americi, i ekstremne vrućine i suše.

Izazov za meteorologe je da uzmu u obzir i “dodatne sile“, uzrokovane globalnim zagrijavanjem što komplikuje prognoziranje vremena, ocijenio je Vang.

- Meteorolozima će u narednim decenijama biti neophodno izuzetno snažni računari, kojih sada ima veoma malo – dodao je on.

Meteorolozi ocjenjuju da će njihova predviđanja biti sve neophodnija za vazdušni saobraćaj – zbog neočekivanih turbulencija, kao i za pomorski saobraćaj jer se očekuju džinovski talasi u okeanima, do visoki i 40 metara.

- To je samo početak klimatskih promjena, jer okeani imaju ogroman uticaj zbog oslobađanja viška toplote i isparavanja – naveli su eksperti i dodali da ne treba zaboraviti na topljenje vječitog leda na Grenlandu.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: