Objavljeno: 05.06.2014 u 21:07 | BiH, Zanimljivosti | Komentara:

MAJSTOR NA DJELU: Nadareni Banjalučanin čini čuda na komadima drveta

Dražen Franta po zanimanju serviser informatičke opreme iz Banjaluke bavi se pirografijom već pet godina, a u planu mu je uskoro i izložba.

Foto: G.Šurlan

Foto: G.Šurlan

Pirografija je umjetnost ukrašavanja drveta ili drugih materijala i svodi se na sagorijevanje podloge kontrolisanom primjenom zagrijanih predmeta, kao što su lemilica ili slično.

“Trenutno radim kao operater na kontrolnom pultu Hiperbarične komore u Banjaluci. Dopalo mi se kako to radi kolega s pirografom pa sam i sam počeo da se interesujem za tu vrstu umjetnost”, priča nam Dražen.

Foto: G.Šurlan

Foto: G.Šurlan

On kaže da je poslije toga i sam kupio pirograf i počeo da stvara radove.

“U početku inspiraciju sam nalazio u karikaturama i likovima iz crtanih filmova, a poslije nekog vremena sve više su mi se svidjele ideje o crtanju starih objekata”, dodao je Dražen.

Foto: G.Šurlan

Foto: G.Šurlan

Ističe da je tako počeo raditi motive gradova, a ubrzo zatim njegova interesovanja su se proširila, odakle su proizašli i prvi radovi ikonografije, natpisi i portreti.

“Materijal koji koristim za pirografiju je većinom lipa, ali nekad koristim i druge materijale, kao što su bukva, topola, hrast, a nalazim ih po obližnjim pilanama”, govori Dražen.

Foto: G.Šurlan

Foto: G.Šurlan

Pribavljeni materijal poslije ručno hobla, šmirgla i priprema za sliku.

“Ljudi koji naručuju radove nekada i sami donesu komad drveta na kome žele da im napravim određeni motiv”, priča Dražen.
Prijatelji su mu i najbliži i najveća podrška, a ispunjava ga zadovoljstvo kupaca.

banjalucanin-umjetnost (5)

Foto: G.Šurlan

“Planovi su mi da se usavršavam u tom polju, što zahtijeva malo više vremena i novca, a u dogledno vrijeme u planu mi je i izložba radova”, kaže Dražen.

Cijena rada zavisi od njegove veličine i kompleksnosti i kreće se od 30 maraka pa naviše.

banjalucanin-umjetnost (6)

Foto: G.Šurlan

Dodaje da pirografija zahtijeva mnogo vremena jer se radi rukom, a svaka linija se posebno iscrtava.

“U zavisnosti od vrha koji koristite, temperature i načina na koji se vrhovi polažu na podlogu dobijaju se različiti efekti. Sliku ‘Kosovski boj’ izrađivao sam skoro tri mjeseca, a vrijeme provedeno zavisi od veličine slike, složenosti i uglavnom je to nekih pet do sedam sati dnevno”, kaže nam Dražen.

Izvor: nezavisne.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: