Objavljeno: 23.12.2014 u 14:12 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

LEDENO SRCE SIBIRA Ovako izgleda najhladnije mjesto na svijetu

U centralnom dijelu Sibira nalazi se selo Ojmjakon koje se smatra najhladnijim naseljenim mjestom na svijetu. Najniža temperatura zabilježena je 1933. godine, kada je izmjereno -67.7 stepeni.

rusija-zima1

U ovom selu živi oko 500 ljudi i mnogima je prava misterija kako oni preživljavaju na ovako ekstremnim uslovima. Da bi se do Ojmjakona došlo, potrebno je da se vozite dva dana od Jakutska.

Ni u ovom, glavnom gradu Republike Jakutije, nije ništa bolje. U njemu živi oko 300.000 ljudi, a prosečna zimska temperatura je -34 stepena, zbog čega se smatra najhladnijim glavnim gradom na svijetu.

rusija-zima2

Stanovnici Omjakona imaju probleme kao niko na ovom svijetu.

Recimo, zbog zaleđene zemlje imaju vrlo malo unutrašnjih vodovodnih instalacija, vozila moraju da im stoje isključivo u zagrejanim garažama. U suprotnom, motor bi se toliko zaledio da ne bi bilo šanse da se automobil pokrene.

rusija-zima

Glavna hrana u ovom mjestu je meso, jer nemaju mogućnosti da gaje voće i povrće. Fotografima je ovo mjesto vrlo zanimljivo za njihove projekte, ali se susreću sa velikim problemom.

Naime, od hladnoće objektiv fotoaparata u sekundi postaje nepomičan.

Izvor: www.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: