Objavljeno: 28.07.2013 u 10:54 | Savjetnik, Zanimljivosti | Komentara:

Količine alkohola u krvi koje izazivaju vidljive poremećaje ponašanja kod vozača

pijani_vozac

Ono što vozači zanemaruju jeste činjenica koliko je alkohol opasan u kombinaciji s volanom i brzinom. Naime, konzumacijom alkohola vozač dobija lažnu sliku da može voziti brže i bolje, a u stvari je to najveća zamka, jer refleksi postaju znatno lošiji, vid slabiji, a moć zapažanja je daleko manja, upozorio je Pećanac.

On je naglasio da ovaj problem ne može riješiti jedna institucija sama, već da zajedno treba raditi na promjeni stavova kod vozača po pitanju vožnje pod dejstvom alkohola. Istakao je da je jedan od načina da se stane u kraj ovom problemu preventivno djelovanje, kako porodice, tako i svih drugih subjekata kroz medije, ali i oštrije kazne za sve koji voze pod uticajem alkohola.

Inače, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH za vozače koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola propisane su novčane kazne u zavisnosti od količine alkohola izmjerene u krvi. Tako su za utvrđenih od 0,3 do jedan promil alkohola u krvi predviđeni novčana kazna od 50 KM i jedan kazneni bod, dok je za vozače koji imaju od jedan do dva promila alkohola novčana kazna 100 KM, uz dva kaznena boda i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od jednog mjeseca.

Za vozače kod kojih bude utvrđeno da imaju više od dva promila alkohola u krvi predviđena je kazna od 400 KM, dva kaznena boda i mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca.

Stručnjaci upozoravaju da i veoma male količine alkohola u krvi izazivaju vidljive poremećaje ponašanja kod vozača.

Pijanstvo u promilima

0,4 promila – mišići gube elastičnost, psihomotorne sposobnosti slabe, vidno polje se sužava i slabi oštrina vida.
0,5 promila – vozi prebrzo i rizično, javljaju se dvostruko viđenje i pospanost.
1,5 do 2,5 promila – parališu se pokreti, javlja se dupla slika, u toj fazi nije u stanju da upravlja vozilom.
3,5 do 4 promila – teško pijanstvo, tijelo paralizovano.

Izvor: depo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: