Objavljeno: 04.03.2015 u 11:08 | Zanimljivosti | Komentara:

JEDINI GRAD NA SVIJETU U KOM NIKO NE UMIRE: Ali krije STRAŠNU tajnu!

Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo pokopan.

Longyearbyen

Longjirbuen je najsjevernije naselje na svijetu i nalazi se u Norveškoj. Dobilo je ime po Amerikancu zvanom Džon Munro Longjir, koji je kao predvodnik arktičke kompanije uglja otkrio grad i bogate rudnike uglja u okolini.

Jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umrijeti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo pokopan.

Osim toga, građanima je dopušteno slobodno se kretati s puškama zbog velike opasnosti susreta s polarnim medvedima, čija se populacija procjenjuje na preko 3000.

U gradu je zabranjeno i držanje mački jer se smatra kako ugrožavaju ptice.

Ovdje možete vidjeti malenu crkvu iza koje je još manja škola, a pozadini svega braonkasta brda prekrivena snijegom. Crkva je uvijek otvorena, u njoj se možete poslužiti kafom i kolačima, razglednicama i drugim zanimljivim sitnicama za posjetioce. Novac samo ostavite u posudu predviđenu za to.

Čudan grad za život. Ali posljednjih godina sve više turista navraća u ovu polarnu naseobinu. 3.400 turista u gradu od 2.000 stanovnika!

Longyearbyen1

Par muzeja i galerija daće vam odličan uvid u život ljudi na ovoj izolovanoj teritoriji.

Ovdje su irvasi normalna pojava, vidjećete ih kako slobodno švrljaju naokolo. Svoje stanište na ostrvu pronašle su i polarne lisice i neke vrste ptica.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: