Objavljeno: 24.04.2017 u 12:13 | Zanimljivosti | Komentara:

IZRAZ KOJI SVI STALNO KORISTIMO: Znate li šta je zapravo BANANA-DRŽAVA?

U svakodnevnom razgovoru sa ljudima koji su nezadovoljni nekim režimom u bilo kojoj zemlji, često možemo da čujemo izraz ‘banana-država’, sve i kada dotična zemlja nema nikakve veze sa uzgojem ovog tropskog voća.

banana-republika (1)

Da je “banana-država” pogrdan naziv za politički nestabilne zemlje, znamo odavno. Kad god je neko nezadovoljan nekim režimom, kada smo sa svih strana opkoljeni lošim vijestima na račun birokratije i administracije, kada nam se čini da ništa oko nas nije kako treba, svi rezignirano izgovorimo to čuveno: “Ma, mi smo banana-republika”.

Ipak, koliko ljudi zaista zna šta to znači i odakle taj izraz vodi porijeklo?

Definicija je jasna i svako bi i sam mogao da zaključi da je riječ o zemljama koje zavise o poljoprivrednom izvozu jedne monokulture a, pošto je pojam nastao u Srednjoj Americi, samim tim je logično da je riječ o bananama.

Prvobitno, ovaj termin odnosio se na srednjoameričke zemlje poput Hondurasa, Nikaragve i Paname, gdje su političari i privreda decenijama bili pod uticajem kompanija koje se bave produkcijom tropskog voća. Ekonomska moć tih stranih (najviše američkih) kompanija bila je veća nego politička moć vlasti, a kamoli stanovništva tih zemalja.

Banana-republike su političke nestabilne zemlje u kojima vlada korumpiranost, a nerijetko vlast drži i diktatorska vojna hunta. Infrastruktura je slaba, kao i školstvo, a privreda je primitivna. Država se oslanja na spoljašnji kapital i često dolazi do velike inflacije. Banana-republike sklone su revolucijama i vojnim udarima.

Logo Banana-republike, foto: Wikipedia/Federico Zenith

Logo Banana-republike, foto: Wikipedia/Federico Zenith

Samim tim, danas se ovaj pežorativni termin koristi za zemlje takozvanog trećeg svijeta, u kojima strane firme imaju uticaj na sve – od nastanka korupcije, kriminala i nepotizma, pa sve do sumnjivih izbornih rezultata. Međutim, izraz je čest i u žutoj štampi i raspravama u razvijenim zemljama, poput Švajcarske, Njemačke ili Francuske, u trenucima osuđivanja raznih političkih poteza.

Zanimljivo je da je izraz književni, tačnije – da je nastao u američkoj književnosti. Pisac Vilijam Sidni Porter, koji je pisao pod pseudonimom O. Henri, objavio je roman “Zeje i kraljevi” 1904. godine, a u njemu je audirao najvjerovatnije na Honduras, u rečenici: “U to vrijeme smo imali sporazum sa svakom stranom zemljom, osim Belgije, i te banana-republike, Anhurije”.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: