Objavljeno: 01.06.2017 u 11:23 | Zanimljivosti | Komentara:

Iskrvarila na smrt nakon što ju je danima silio na se*s

Očajni roditelji u Jemenu sve češće udaju svoje djevojčice da bi dobili gotovinu.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Dječji brakovi u ogromnom su porastu u najsiromašnijoj arapskoj zemlji, a sve je potpomognuto ratom koji je društvo totalno “povampirilo”, izvještavaju svjetski mediji. Neke od tih priča ne samo da su obiteljske i ljudske tragedije, već primjer stvarnog horora koji u svijetu postoji i više nego to mislimo.

Nasrinin suprug je nekoć bio sretan, optimističan muškarac. Dobro je zarađivao u restoranu i mesnici čiji je vlasnik bio.

- Sa svojim rukama pretvarao je prašinu u zlato – svjedoči Nasrine.

No, tada je jemenski građanski rat eskalirao, a kako se zemlja propadala, tako je i on. Izgubio je svoj posao, obitelj je postala siromašna i gladna, počeo je piti i zlostavljati Nasrine i razveli su se.

Oko 3500 tisuće eura za desetogodišnjakinju

Ubrzo nakon toga, saznala je vijest iz najgore noćne more – njen je bivši suprug pristao oženiti njihovu 10-godišnju kćer za muškarca u 60-ima, dakle starijim od njega samog. Cijena? Točno 1 milijun riyalsa, što je oko 3500 eura.

Nasrine je uspjela spriječiti to vjenčanje tako da je uzela svoju kćer, pobjegla i sakrila se. Apsurd u priči je, da se prije bijega, žalila sudu na postupak muža. Sudac joj je rekao kako je otac u pravu i neka pročita zakon. Ako želi, otac može potpisati da prodaje svoju dvomjesečnu kćerku u brak.

Njen slučaj ilustrira očajnu situaciju kojoj su izložene djevojčice u Jemenu – kako rat traje već treću godinu, više od 3 milijuna ljudi protjerano je iz njihovih domova u kampove za izbjeglice, a obitelji očajne za novcem i nesposobne othraniti svoju djedu spas pronalaze u prodaji svojih djevojčica u brak.

U istraživanju provedenom u rujnu prošle godine u šest provincija, 72 posto djevojaka udalo se prije punoljetnosti i 44 posto njih prije 15. rođendana, a u istraživanjima prije rata manje od 50 posto ih je bilo u braku prije 18-e.

Roditelji udaju svoje kćeri kako bi se rješili troška brige o njima, a i zato što vjeruju kako će se obitelj ženika bolje briuti o njima, kažu iz UNICEF-a. Nažalost, to je vrlo rijetko slučaj.

Prodao kćer za taksi

U jednom od njih, djevojčica mladenka koju je otac dao u zamjenu za taksi tragično je ubijena – iskrvarila je do smrti nakon što ju je njen “suprug” danima nakon vjenčanja prisiljavao na se*s.

Ne postoji minimalne zakonske dobi za udaju u Jemenu. U 90-ima se pripremao zakon koji bi je postavio na 15 godina, no prijedlog je povučen iz parlamenta uslijed pritiska Muslimanskih konzervativaca, koji su tvrdili da je prema šerijatskom zakonu brak s maloljetnicima dopušten te da je to samo pokušaj uvođenja zapadnjačkih praksa u muslimansko društvo.

U još je jednom slučaju, djevojčicu mladenku njen otac dao za khat, lišće koje se tradicionalno žvače kao psihostimulans u Jemenu.

Se*s prije puberteta je opasan Iako je prema zakonu seks prije puberteta, odnosno prije nego djevojčica dobije menstruaciju zabranjen, taj je zakon u praksi nemoguće primjenjivati. Grupe za zaštitu ljudskih prava bilježe više slučajeva u kojima su takve mladenke iskrvarile do smrti nakon što su ih njihovi muževi silovali. Naime, organi djevojčica nisu još do kraja razvijeni, pa one niti fizički, a kamoli psihički nisu zrele za se*s.

Ako se stvari nazovu pravim imenom, djevojčice umiru zbog silovanja bolesnih i brutalnih staraca kojima bi one mogle biti unuke.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: