Objavljeno: 06.05.2015 u 7:32 | Ideje i Savjeti, Zanimljivosti | Komentara:

Imate mrave u kuhinji? Evo kako ih se efikasno riješiti

Hemijska sredstva najučinkovitija su u borbi protiv mrava, ali štetna su i za okoliš, ljude i kućne ljubimce. Bolje je odabrati neko ekološko rješenje.

mravi

Mravi u kuhinji, na terasi, u hodniku? Barem jednom u životu susreli ste se s kolonom koja vas je propisno namučila. Evo savjeta kako ih se riješiti i to na ekološki prihvatljiv način.

Mrave privlače ostaci hrane u kanti za smeće, mrvice na podu, prljavo posuđe. Mirisi ih privlače, ali ih mogu i odbiti. Posebno miris eukaliptusa ili dječjeg čajevca (cajeputa).

Pomiješajte 5 ml ulja čajevca, 5 ml ulja eukaliptusa i 20 ml etilnog alkohola. Dobit ćete 100 posto prirodan i učinkovit “parfem” za uklanjanje mrava. Poprskajte njihov “put” i kutove u koji se mogu zavući. Dobrodošla je i mješavina sode bikarbone, šećera i kvasca.

Šećer će ih privući, a soda bikarbona i kvasac eliminirati. Dobar trik je i otvorena teglica s medom postavljena na strateška mjesta – pohlepni mravi zaglavit će se u medu.

Izvor: Vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: