Objavljeno: 16.01.2016 u 19:51 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

HOLANDSKO SELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI: Ljudi, je l’ ovo bajka ili realnost?! (FOTO)

Githorn je piktoreskno selo u zemlji poldera koje mnogi nazivaju “Venecijom sjevera” ili “Venecijom Nizozemske” zato što je u potpunosti pristupačno samo čamcima. Pred vama su fotke koje će vas oduvati.

selo-1

Foto Wikimedia

Nalazi se centralno-istočnoj holandskoj provinciji Overejsel, u opštini Stenvijkerland, oko pet kilometara jugozapadno od grada Stenvijka. Osnovano je od strane izbjeglica sa prostora Sredozemlja koji su se u ovu regiju doselili oko 1230. godine.

Zona koja ga okružuje zabranjuje automobile, mada se danas prave izuzeci u posebnim slučajevima. U starom dijelu ovog naseljenog mjesta nije bilo bukvalno nikakvih puteva i sav se prevoz odvijao kanalima kojima je cijelo selo ispresjecano, i okolnim jezerima.

Naravno, uvijek ste mogli i da pješačite pošto ovo selo pored kanala ima i mnoštvo putića i mostića, a danas možete da koristiti i biciklističke staze.

Sve do filma “Fanfare”, komedije reditelja Berta Hanstre, turizam je imao malog uticaja na život u ovom mjestu, ali su se od tada stvari promijenile.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: