Objavljeno: 01.01.2015 u 9:45 | Zanimljivosti | Komentara:

Evo šta nikako ne smijete da radite prvog dana Nove godine!

Ako poslije ponoći, u novoj godini, prva pređe prag riđa, ili plavokosa žena – ne valja! Ako zaboravite da čestitate 2015. svima koji su vam dragi, nije dobro. To je znak da ćete se udaljiti od njih u predstojećoj godini. Smeće iz kuće nikako ne smije da se izbacuje 1. januara, jer to “zove” lošu sreću. Ovo su samo neki primjeri novogodišnjeg sujeverja. A ima ih raznih i tiču se hrane, pića, garderobe, novca, ponašanja u vrijeme dočeka i prvog dana očekivane bolje nove godine.

nova-2015

Neka od vjerovanja koja se prepričavaju u vezi sa Novom godinom su, recimo, da bi godina bila blagorodna, da bi svega bilo koliko treba, i ića i pića, frižider 31. decembra mora da bude pun. Uz to, u svakom novčaniku treba da bude novca, a naročito u onom koji se aktivno koristi. Postoji i vjerovanje da na dan Nove godine i 1. januara nikako ne treba pozajmljivati novac. Valja vratiti sve dugove iz odlazeće godine. Ako se Nova godina započne sa dugovima, vjeruje se da će cijela godina biti u besparici. Možda bi javna preduzeća ovo sujeverje mogla da iskoriste kao marketinški trik, pa tako natjeraju hiljade dužnika da izmire račune za infostan, struju, grijanje…

Savjet koji se prenosi sa koljena na koljeno je i da se 1. januara ništa ne smije iznositi iz kuće. Ni smeće. Postoji i blaža varijanta koja kaže da može da se iznese, ako se nešto i unese.

Vjerovatno bi razna feministička društva mogla da se pobune i spale na lomači vjerovanje da je najgori znak ako žena u novoj godini prva pređe kućni prag. A, plavuše i riđokose bi trebalo da se zatvore u kuću od 31. decembra i da izađu tek 2. januara. Jer kome god da pređu prag u prvom danu nove godine, donijeće mu nesreću!

Ovaj detalj podsjeća na položajnika za Božić. To je prva osoba, uglavnom dijete, koje ulazi u kuću na Božić. Kako Antonić kaže, običaj je kod nas da položajnik bude muško, zdravo dijete.

Kruže priče da nikako nije dobro da se nešto razbije ili slomi za Novu godinu. Uz to, plakanje i loše raspoloženje 31. 12. i 1. 1. znače da će cijela godina biti takva.

Izvor: novosti.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: