Objavljeno: 07.09.2013 u 23:41 | Zanimljivosti | Komentara:

Deset tradicija svijeta vezanih uz trudnoću

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

KADA je trudnoća u pitanju, nije neobično vidjeti ljude kako rade krugove po trbuhu, plešu na mjesečini i jedu različitu hranu koja bi trebala utjecati na budućnost djeteta. Donosimo vam nekoliko neobičnih tradicija vezanih uz trudnoću.

1. U Kini je tradicija da muž svoju trudnu ženu nosi preko vrućeg ugljena kako bi porod bio uspješan.

2. Prema starom ruskom praznovjerju, parovi su trebali jedan drugome reći imena svojih bivših ljubavnika kako bi porod bio laganiji. Ova tradicija je polako izblijedila kada su ljudi shvatili da razgovor o bivšim ljubavima nije najbolji načina da se budući roditelji povežu.

3. Meksikanci vjeruju da će žena koja u trudnoći želi jagode, ali ih ne jede roditi dijete koje će se roditi sa znakom na koži u obliku jagode.

4. U Mongoliji žene se ne dodiruju kada su trudne, jer se vjeruje da je moguće promijeniti spol djeteta ako se dvije žene dotaknu.

5. U nekim plemenima u Keniji sex je zabranjen tijekom trudnoće, jer se vjeruje kako će se tako roditi dijete s deformacijama.

6. Na Jamaici vjeruju da će dijete imati svjetliji ten ako majka u trudnoći pije puno mlijeka.

7. Trudne Kineskinje ne smiju tračati, glasno se smijati ili odlaziti na pogrebe, jer se to smatra lošom srećom.

8. U Maharashtri, u Indiji, očevi bacaju svoju djecu s 15 m visoke kuće kako bi im osigurali dobro zdravlje i blagostanje u životu.

9. Nakon rođenja djeteta očevi u Škotskoj obavezno piju kako bi proslavili i “smočili djetetovu glavu”.

10. U Portugalu se psi i mačke drže dalje od trudnica kako ne bi rodile dlakavo dijete.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: