Objavljeno: 11.03.2017 u 12:54 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Cijela porodica je spavala: A da ovaj pas nije bio budan, dječak danas NE BI BIO ŽIV (FOTO)

Nema bolje stvari za odgajanje djeteta od odrastanja uz kućnog ljubimca. Dijete tako uči da bude odgovorno, strpljivo, da primi i pruži ljubav. Ako nam ne vjerujete, imamo dokaz koji će vas u to uvjeriti.

Ovo su Luk Nutal (7) i njegov pas Džedaj, crni labrador retriver. Džedaj je spasio život svom mladom prijatelju, a priča o tome obišla je svijet.

Luku je kada je imao svega dvije godine dijagnostikovan dijabetes.

- Nemamo nijednog člana porodice koji pati od dijabetesa. Niko od nas nije imao pojma o toj bolesti. I mnoga djeca umiru od dijabetesa jer roditelji ne znaju da prepoznaju simptome krize -kaže Dori Nutal, Lukova mama.

Tako je Luk dobio ljubimca, radnog psa koji je namjenjen radu sa dijabetičarima. Sa 11 mjeseci je Džedaj krenuo sa treningom kako bi mogao da nanjuši kada je šećer u krvi njegovog vlasnika pao na opasno nizak nivo.

I sreća je da je Luk dobio Džedaja. Jer upavo je pas primjetio da sa Lukom nešto nije kako treba i onda je budio Dori, Lukovu mamu sve dok nije uspjeo u namjeri. Kada je Dori ustala i proverila nivo šećera u Lukovoj krvi, vidjela je da je glukoza na zabrinjavajuće niskom nivou.

- Luk i ja smo ležali u istoj sobi, a opet ne bih imala pojma da mu se nešto dešava da nije bilo Džedaja – kaže Dori.

Džedaj zna da signalizuje Dori različitim pokretima kada je Lukov nivo šećera u krvi visok ili nizak, i nekoliko puta mu je tako spasio život.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: