Objavljeno: 23.01.2014 u 7:54 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Cigarete je bilo lakše ostaviti prije 15 godina. Pročitajte zašto.

Nivo nikotina u cigaretama porastao je između 1999. i 2011. godine za čak 15 odsto, tvrdi se u istraživanju koje je ove sedmice objavio časopis “Nicotine and Tobacco Research.”

cigarete

Podaci su skupljeni iz godišnjih izveštaja koje su Odsjeku za javno zdravstvo u Masačusetsu dostavljala četiri velika proizvođača cigareta u periodu od 1997. do 2012. godine.

- Mladi lakše postaju zavisni od cigareta nakon prvih par puta što su zapalili – kazao je vodeći autor studije Tomas Lend, direktor Kancelarije za informisanje o zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva za “Boston Globe.”

- Svakog dana 3.800 američkih tinejdžera proba prvu cigaretu, a od te brojke njih 1.000 postanu pušači. Oni koji nisu u stanju da prestanu da puše, umrijeće, u proseku, 13 godina ranije od svojih vršnjaka, stoji u službenom izveštaju “Surgen Generala” iz 2012. godine – piše Globe.

Ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na porast nikotina u cigaretama.

2007. godine istraživanje na Harvardu otkrilo da je se nivo nikotina u cigaretama od 1997. do 2006. godine povećao za 11 odsto. Nikotinska industrija tad je za porast okrivila nove poljoprivredne metode koje su dovele do veće koncentracije nikotina u duhanu.

Ali Land tvrdi da bismo, da je to u pitanju, “svhedočili istom trendu kod svih proizvođača, a ne samo četiri glavna, budući da svi kupuju duhan iz istih regija. A nismo”.

U studiji se donosi zaključak da je “nivo nikotina u cigaretama moguće kontrolisati i da bi ga Vladine agencije morale pratiti i regulisati.

Izvor: www.24sata.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: