Objavljeno: 06.01.2015 u 14:08 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

Asteroid od 1.000 metara juri prema nama, blizak susret sa Zemljom 26. januara!

Potencijalno opasan asteroid približiće se Zemlji 26. januara, a očekuje se da će letjeti na udaljenosti od 1,2 miliona kilometara, prenosi Telegraf.

meteor

Prečnik ovog asteroida, kojem su naučnici dali ime “2004 BL86″, iznosi između 440 i 1.000 metara.

Prema procjeni astronauta, ovaj asteroid se ne može sudariti sa Zemljom, a u radarskoj opservatoriji Goldston, koja je smještena u kalifornijskoj Mojave pustinji, sve vrijeme će pratiti putanju “2004 BL86″.

Inače, svaki objekat iz svemira je potencijalno opasan po Zemlju samo ukoliko uđe u Zemljinu orbitu na rastojanju od 0,05 AU (približno 19,5 rastojanja od Zemlje do Mjeseca), kao i ako njegov prečnik iznosi od 100 do 150 metara.

Objekti ove veličine su dovoljno veliki da izazovu ogromnu štetu, a kad bi upali u okean, izazvali bi tzv. mamutske cunamije!

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: