Objavljeno: 08.01.2014 u 17:17 | Ideje i Savjeti, Zanimljivosti | Komentara:

5 razloga zašto su vam kuhinjski noževi tupi

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Kuhinjski noževi unatoč visokoj kvaliteti nikada se ne smiju stavljati u perilicu za suđe. Ciklus pranja otupljuje oštice noževa, u dodiru s drugim posuđem nastaju ogrebotine i oštećenja. Noževe uvijek nastojte nakon upotrebe oprati ručno pod mlazom mlake vode.

2. Rezanje namirnica na keramičkim, staklenim i metalnim površinama oštećuje kuhinjske noževe. Tanki oštri rub noža troši se u dodiru s ovim površinama i na njemu se stvaraju oštećenja. Površine koje noževi podnose su plastika i drvo.

3. Nepravilno brušenje i oštrenje noža u potpunosti uništava njihov vijek trajanja i trenutno ih otupljuje. Brušenje naime izravnava vrh oštrice noža, dok oštrenje staru oštricu uklanja i oblikuje novu. Kod kuće smai možete bruditi noževe i to nakon 40 upotreba u rezanju što isto ovisi o vrsti noža. Onaj koji koristite za rezanje mesa primjerice zahtjeva češće brušenje, dok one korištene za sjeckanje povrća, voća treba brusiti tek povremeno. Brušenje pak valaj prepustiti u ruke profesionalnih radnji i ono se preporuča jednom do dva puta godišnje.

4. Svaki nož ima drugačiji oblik i oštrinu što sasvim logično upućuje na njihovu različitu primjenu. No većina ljudi se ne osvrće na uputstva za upotrebu pa noževe neadekvatno koriste čime ih otupljuju i uništavaju. Prije korištenja seta kuhinjskih noževa informirajte se o njihovoj upotrebi čime ćete očuvati njihovu oštrinu duži period.

5. Kuhinjske noževe treba čuvati u posebnim odjeljcima u drvenim kalupima, na magnetskim trakama ili zamotane u kuhinjskim krpama. Na ovaj način sprječavate njihova oštećenja koja se najčešće događaju u dodiru s drugim priborom. Još jedna greška koja noževe uništava je krivo korištenje tupog i oštrog dijela noža. Tupi koristite za poguravanje hrane s daske s rezanje, nikada oštri dio jer na ovaj način ga otupljujuete njegova primarna namjena je samo rezanje hrane.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: