Objavljeno: 26.01.2016 u 19:07 | Bizarno, Svijet, Vijesti | Komentara:

Virus koji deformiše bebe stigao u Evropu, ljekari upozoravaju: Odlažite trudnoću!

Virus ‘Zika’ koji utiče na razvoj novorođenog djeteta, otkriven je kod troje turista koji su putovali iz Velike Britanije u Južnu Ameriku, što je unijelo nervozu u države ove zajednice.

Zika virus utiče na najmlađe, Foto: Tanjug/AP

Zika virus utiče na najmlađe, Foto: Tanjug/AP

Ovaj virus prenose komarci i ne može se prenijeti direktno sa osobe na osobu, rečeno je iz zdrastvenog zavoda Engleske, a uprkos tome što su u Velikoj Britaniji zabilježena tri slučaja ove bolesti, vlasti uvjeravaju da nema potrebe za panikom.

Lijek za ovu bolest još uvijek nije oktriven, uprkos tome što je riječ o veoma agresivnom virusu koji spriječava bebin mozak da se u potpunosti razvija, zbog čega se one rađaju sa manjim glavama. Od kako je ovaj virus pronađen u oktobru u Brazilu, zabilježeno je skoro 4.000 slučajeva širom Latinske Amerike.

A prenosi se komarcima, Foto: Tanjug/AP

A prenosi se komarcima, Foto: Tanjug/AP

Žene širom svijeta su zbog toga odlučile da ne žure sa trudnoćom, dok se ne otkrije tačno kako ovaj virus nastaje i da li ima lijeka za njega. Naučnici savjetuju žene da čekaju do 2018. prije nego što se odluče za trudnoću.

Radnici zaprašuju protiv komaraca koji prenose Zika virus, Foto: Tanjug/AP

Radnici zaprašuju protiv komaraca koji prenose Zika virus, Foto: Tanjug/AP

Dok ne shvatimo tačno šta se dešava, odlaganje trudnoća je najbolje rješenje. Sve ovo je novo za nas, jer smo prije samo nekoliko mjeseci otkrili Ziku i postoji veliki jaz između nas i rješavanja ovog problema” rekla je Laura Rodriges, profesor na fakultetu za infektivne i tropske bolesti.

Naučnici i dalje nemaju rješenja za Zika virus, Foto: Tanjug/AP

Naučnici i dalje nemaju rješenja za Zika virus, Foto: Tanjug/AP

U Brazilu je ova bolest nađena kod svake pete bebe, a roditelji ne mogu ni da osjete da li su zaraženi jer su siptomi blago povišena temperatura kao kod gripa i ona traje do sedam dana. Američke vlasti su takođe urgirale na sve trudne žene da izbjegavaju putovanje u Južnu Ameriku dok se ova bolest ne riješi.

Izvor: 24sata.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: