Objavljeno: 13.07.2015 u 21:42 | Bizarno, Regija, Vijesti | Komentara:

TRADICIJOM PROTIV HISTERIJE: Crnogorski lijek za žensku psihu

Domaći net je poludio! Oglas koji djeluje koji šovinistička šala zapravo je stvaran! A reklamira se, vjerovali ili ne, težak fizički rad kao terapija za psihičke smetnje kod žena.

etnoselo

Kontraverzan, i po mišljenju mnogih, skandalozan oglas prenosimo u cijelosti.

“U novije vrijeme primjećujemo da sve više ženske populacije ima probleme sa psihom (nervozom, nesanicom, raznim frustracijama). Mi smo na jedan specifičan a psihologiji poznat način uspjeli da stanje ženske svijesti dovedemo u jedan balans i to kombinacijom rada, hranom i boravkom u prirodi
.
Rad, da bi bio adekvatan za ženu, mora se naslanjati na rad u društvu koji je bio prisutan prije 50-ak godina, jer su mašine koje su danas prisutne u domaćinstvima u jednu ruku olakšale ženske poslove a u drugu ruku nekima dale viška slobodnog vremena što ako ga pravilno ne potrošimo stvara razne tjelesne i duhovne bolesti.

Boravak za rehibitilitaciju sadrži programe od 5 do 15 dana što se pacijenti sami odluče prije ili pri samom dolasku u selo u upoznavanjem sa istim.
Prvih dana je upoznavanje sa domaćinstvom, oruđem što se koristilo za obradu zemljišta, posuđem za spremanje hrane, uređajima u domaćinstvu, načinom života i ishrane.

Tu su prisutna burila za vodu gdje žene donose 20 l vode na leđima sa nekih 300 metara udaljenosti od kuće, pranje robe na rijeci drvetom (pratljačom), peglom na žar koji taj isti veš mora kasnije opeglati.

Tu je i pomaganje u ishrani stoke, muža istih i pravljenje sira i skorupa na tradicionalan način u kalicama, kacama i ostalom starom posuđu. Uveče opet spremanje hrane za ukućane, spavanje u ranim večernjim časovima da bi ujutro oko 5 kada se čuju prvi pijevci bili spremni za poljske radove i ostale poslove koji ih čekaju svakodnevno.

Bukvalno ovo se može nazvati i jednom vrstom retreata i posle 10 dana tretmana žena zadovoljna odlazi par dana u centar na samoj obali jezera gdje se može doći samo čamcem i ostaje dva dana gdje konačno čisti svoj um, oslobođa ga šopingmanije, raznih modernih zamki društva i vrednuje svoj život i status u društvu puno bolje.

Uz to, duhovno čišćenje sa ishranom kao nekada, koja se bazirala na povrću i mliječnim proizvodima (naglasićemo surutku i mladi sir koji su svakodnevno na meniju i kojima se priznaje da su glavni razlog dugog životnog vijeka kod Crnogoraca) kao i pravilnom kombinovanju hrane što su naši preci nesvjesno praktikovali.

Povrh svega, toga tu je čist vazduh i 1000 metara nadmorske visine na jednom od sela u Evropi sa najvećim procentom kiseonika u vazduhu. Jedan dan je predviđen i boravak i spavanjem u prirodi pored rijeke gdje se hranimo onim što nam je priroda podarila a to su većinom ribe i pečurke, a potom prije rečeno boravak na jezeru.

Cijena aranžmana nije jeftina jer nimalo nije lako oživjeti stare stvari i običaje i imate osoblje koje će Vas pravilno uvesti u sve to a da Vam sve to bude od velike koristi kroz dalji život .

Cijena boravka od 15 dana koji je inače najskuplji i obuhvata kompletan program je 1050 eura, a cijena tretmana od 5 dana je 400 eura.

Izvor: nadlanu.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: